De Lijn installeert nieuwe perrons aan Noordstation

MV, PJS, TDN
© BRUZZ
22/10/2019
Ook in:
nl fr

De Lijn is dinsdag gestart met de installatiewerken van twee nieuwe perrons op het Noordplein, vlak naast het Noordstation. Die moeten de huidige acht perrons onder het CCN-gebouw vervangen. De werken zullen zo’n drie maanden in beslag nemen.

Na maandenlang overleg met het Brussels Gewest kreeg De Lijn toestemming om zijn haltes onder Brussel-Noord te verhuizen naar het Noordplein. Sinds augustus stappen reizigers daar uit op twee tijdelijke perrons, gelegen vlakbij de ingang naar het treinstation en de loketten van De Lijn.

De Lijn start nu ingrepen waardoor de haltes een permanente invulling krijgen. Zo worden ter hoogte van de instaphalte vier schuilhuisjes geplaatst om de reizigers te beschutten tegen barre weersomstandigheden. De perrons worden heraangelegd en verlaagd, wat het in- en uitstappen vergemakkelijkt.

215.000 euro

Ook de busbaan wordt heringericht en krijgt onder meer een nieuw wegdek. Duidelijke signalisatie en digitale schermen met realtime reisinformatie zullen de reizigers informeren over waar en wanneer hun bus komt. De totale kosten voor de infrastructuuraanpassingen bedragen samen zo'n 215.000 euro.

Tijdens de werken, die zo'n drie maanden zullen duren, blijft het busstation op het Noordplein in gebruik. Sommige buslijnen zullen wel tijdelijk aan een ander perron stoppen. Zo wordt perron 9 opgebroken om er een busbaan aan te leggen. Buslijnen 250, 251, 260, 460 en 461 houden tijdens de werken daardoor halt aan perron 8.

De bussen van De Lijn nemen geen passagiers meer aan de halte onder het Noordstation

| De ondergrondse haltes waren te donker en er was geen sociale controle.

Over die verhuis van de haltes is het voorbije jaar veel inkt gevloeid. De Lijn besliste begin mei om al voor een tweede keer niet meer halt te houden onder het Noordstation. De chauffeurs klaagden al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden. Kop van jut waren de transmigranten die al maanden in de stationsbuurt verbleven.

De halte werd daarom tijdelijk verplaatst naar het Rogierplein. Intussen waren er ook valse geruchten ontstaan over epidemieën bij de migranten. Terwijl de bevoegde partijen kibbelen over oplossingen, beslisten burgers de rustplek zelf een opknapbeurt te geven. Een week later werd het Noordstation helemaal ontruimd en stopten de bussen opnieuw ondergronds.

De problemen sterkten De Lijn wel in zijn overtuiging om weg te trekken van de ondergrondse terminal onder het CCN-gebouw aan Brussel-Noord. De locatie is donker, er is weinig sociale controle en er heerst een onveiligheidsgevoel bij reizigers en chauffeurs. Het had wat voeten in de aarde, maar deze zomer gaf het Brussels Gewest dan toch groen licht voor permanente perrons op het Noordplein.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , De Lijn , Noordstation , Noordplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni