De directie van De Lijn zat vandaag aan tafel met de vakbonden om de situatie aan het Noordstation te bespreken. De vakbonden hopen nog steeds dat De Lijn en het Brussels Gewest vrijdag beslissen om de bushaltes aan het Noordstation te verplaatsen. De Lijn vraagt de federale overheid om voor een alternatief opvangcentrum voor migranten te zorgen. "Een busstation is geen opvangcentrum."
De Lijn vraagt federale regering om opvangcentrum migranten
Vorige week werd het maandelijks overleg tussen de directie van De Lijn en de vakbonden vroegtijdig afgebroken door de bonden. Zij wilden duidelijkere antwoorden op de problematische situatie aan het Noordstation en dienden daarop een stakingsaanzegging in.
Dinsdagvoormiddag zaten de vakbonden opnieuw samen met de directie van De Lijn. Die treft twee maatregelen om de situatie er te verbeteren. "Ze hebben een bedrijf aangesteld dat twee veiligheidsagenten zal laten patrouilleren aan de bushaltes onder het Noordstation", zegt Eddy Bronselaer van ACV Vervoer aan BRUZZ. "Die zijn al sinds zaterdag bezig, maar wij pleiten voor het uitbreiden van hun uurregeling." De twee veiligheidsagenten worden betaald door De Lijn.
Daarnaast wil De Lijn de frequentie van de kuisploegen aan de bushaltes te verhogen. "Maar daarvoor hangt De Lijn ook af van het Brussels Gewest", aldus Bronselaer. "Wij blijven aandringen dat de eigenaar van het gebouw en de beheerder van de openbare weg extra maatregelen nemen op vlak van netheid", klinkt het bij De Lijn. Vrijdag vindt een nieuw overlegmoment plaats, waarbij De Lijn, het Brussels Gewest en de politie betrokken zal zijn.
Verplaatsing bushaltes
"We beseffen dat de problematiek van transmigranten aan het Noordstation niet kan opgelost worden van de ene dag op de andere", legt Bronselaer uit. "Wat we vandaag beslist hebben, is dat we vrijdag een aantal straten zullen voorstellen voor de inrichting van tijdelijke bushaltes, weg van het Noordstation", legt Bronselaer uit.
De Lijn denkt daarbij aan het Solvayplein, de Albert II-laan en het Simon Bolivarplein "of een gelijkwaardig alternatief." In- en uitstappen zou aan het Noordplein gebeuren. "Als het Gewest vrijdag groen licht geeft voor de tijdelijke bushaltes, is het probleem voor ons opgelost", aldus Eddy Bronselaer. Als de bushaltes niet verplaatst kunnen worden, zullen de vakbonden zich nog beraden over concrete protestacties. Bronselaer sluit niet uit dat de buschauffeurs op eigen initiatief op andere plekken zullen halt houden.
'Geen opvangcentrum'
Voor een oplossing van de problematiek aan het Noordstation, kijkt De Lijn ook naar de federale overheid, omdat de vervoersmaatschappij de opvang van transmigranten in een station onaanvaardbaar vindt. "De Lijn benadrukt dat een busstation geen opvangcentrum is en vraagt de federale overheid om alternatieve opvang te voorzien", klinkt het nog in een persbericht.
"De diensten voor de transmigranten (voedselbedeling, verzorging, juridische ondersteuning) kunnen dan mee verhuizen." Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) reageert voorlopig nog niet op de vraag van De Lijn.
Migranten kunnen in Noordstation blijven
Maandag berichtten verschillende media dat een deel van het stationsgebouw 's avonds hermetisch wordt afgesloten, volgens VTM Nieuws op initiatief van het Brussels Gewest. Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) ging niet in op de vraag van BRUZZ om deze maatregelen te verduidelijken.
"Het gaat om twee ingangen die vanuit het Noordstation afgesloten worden om de situatie makkelijk te beheren", zegt het kabinet Vervoort wel aan nieuwsagentschap Belga. De migranten die er willen schuilen kunnen dat nog altijd in een daarvoor voorziene zaal. Eerder kloeg het Brussels gewest de desinvestering van de federale overheid in een oriëntatie- en opvangcentrum voor migranten al aan. Dinsdag stelt ook De Lijn de vraag naar alternatieve opvang.
Lees meer over: Mobiliteit , Noordstation , De Lijn
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.