Als antwoord op de klachten van de vakbonden van De Lijn over veiligheids- en netheidsproblemen aan het Noordstation wil Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de haltes laten verplaatsen naar het Noordplein. "We gaan niet wachten op toestemming van het Brussels Gewest."
Weyts wil haltes Noordstation verplaatsen naar Noordplein
Donderdag trokken de vakbonden van De Lijn opnieuw aan de alarmbel over de toestand van de ondergrondse haltes aan het Noordstation. Ze klagen aan dat de ondergrondse haltes nog steeds onhygiënisch zijn en dat er een onveiligheidsgevoel heerst. "We willen gewoon dat onze mensen in veilige en hygiënische omstandigheden kunnen pauzeren. Maar er verandert niets."
De bonden hebben een stakingsaanzegging ingediend om zo druk uit te oefenen om de omstandigheden aan de bushaltes.
Haltes naar Noordplein
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) laat nu weten dat hij de haltes wil laten verplaatsen naar het Noordplein. "Dat is vlak bij de huidige halte. Maar het verschil is, de huidige halte is ondergronds, in de donkerte. Het Noordplein is een open plein, daar is heel veel ruimte en er is genoeg plaats om tijdelijke haltes te zetten. Dat we dat gewoon doen, we gaan niet wachten op toestemming van het Brussels Gewest," klinkt het.
Eind vorig jaar verplaatste De Lijn de bushaltes al eens tijdelijk naar het Rogierplein omdat de chauffeurs ook toen klaagden over de toestand aan het station. Toen werd er aangekondigd dat er maatregelen zouden genomen worden om de situatie te verbeteren, maar die hebben de problemen volgens de vakbonden dus nog niet opgelost.
Brussels Gewest: 'Roeien met riemen die we hebben'
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) laat bij monde van zijn woordvoerder weten dat er wekelijkse bijeenkomsten zijn met alle betrokken actoren. "We blijven constructief samenwerken en doen al hetmogelijke om een humane oplossing te kunnen bieden voor iedereen."
Maar het Gewest wijst ook met de vinger naar de federale regering. "Door besparingen op federaal niveau is er een gebrek aan politieagenten, en er werd beslist geen onthaal- en oriëntatiecentrum op te richten. We kunnen uiteraard alleen roeien met de riemen die we hebben."
Ook Schaarbeeks burgemeester Clerfayt is kritisch voor het federale beleid. "Weyts heeft natuurlijk wel gelijk dat er voor de reizigers problemen zijn in het Noordstation. De aanwezigheid van de migranten zorgt zelfs voor overlast in de wijk rondom. Maar het is wel het gevolg van de politiek die de afgelopen jaren werd gevoerd door de minister Francken en Jambon (allebei N-VA, red.). Zij bieden geen oplossing aan de aanwezigheid van de migranten en sturen ze vanuit het hele land naar Brussel", zegt hij.
"Er is bovendien een gebrek aan mankracht binnen de spoorwegpolitie. Minister van Binnenlandse Zaken De Crem (CD&V) heeft zelfs een brief gestuurd naar de Brusselse overheden om te vragen dat de lokale politie de federale politie zou vervangen in de stations en de metro. Wij hebben al veel meer werk dan vroeger en dat met minder agenten", besluit Clerfayt.
Het is nog niet duidelijk of en wanneer de haltes effectief verplaatst worden.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , De Lijn , Noordstation , veiligheid Noordstation
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.