Twee exploitanten van deelsteps - Dott en Tier - hebben in enkele Brusselse gemeenten het parkeren van steps verder aan banden gelegd om het wildparkeren tegen te gaan. Zo moet een nieuw systeem verhinderen dat de steps worden geparkeerd buiten de daarvoor bedoelde parkeerzones. Dat meldt Bx1.
Deelsteps Dott en Tier niet meer overal te parkeren
In zes Brusselse gemeentes kan je een deelstep niet meer zomaar overal parkeren, daar zijn specifieke parkeerzones voor bestemd. Toch blijft het wildparkeren vaak schering en inslag.
Ook in Sint-Lambrechts-Woluwe moet men sinds de lente deelsteps parkeren in de parkeerzones, op straffe van een boete. De gemeente kan de step in beslag nemen en eveneens een administratieve sanctie vragen aan de exploitanten.
Om die boetes te vermijden heeft de deelstepfirma Dott in overleg met de gemeente een nieuw systeem opgezet. Steps kunnen voortaan niet meer buiten de aangewezen parkeerzones op slot worden gezet en dus geparkeerd. Ook deelstepfirma Tier zou een dergelijk systeem in voege hebben.
Geïntegreerd
Momenteel telt de app van Dott zo’n 70 parkeerzones. "Ik denk dat het een paar dagen zal duren voordat men aan de verandering gewend is. Eens het geïntegreerd is, weet je waar je je voertuig kan oppikken of parkeren, en uiteindelijk is dat toch praktischer. Maar er is een overgangsperiode", reageerde Clara Philippot, verantwoorderlijke voor Dott in Brussel aan BX1.
De parkeerzones zijn echter nog niet geoptimaliseerd. Zo zijn er geen wegmarkeringen of is er geen andere infrastructuur die voor deze specifieke parkeerzones zijn ontworpen. De steps zouden zo te vaak op plaatsen worden geparkeerd die voor fietsen zijn gereserveerd.
Daarnaast laten ook de deelfietsen van Dott zich niet meer overal vastklikken, mochten we zelf merken. Wanneer je een fiets buiten een zone probeert te parkeren, weigert de app af te sluiten.
Lees meer over: Mobiliteit , Dott , Tier , deelsteps