De ingrijpende en omstreden heraanleg van de Franklin Rooseveltlaan is grotendeels af. Fietsers hebben er nu een vrijliggend fietspad. De Brusselse liberalen hadden luid geprotesteerd tegen het project.
Dit is de nieuwe Rooseveltlaan
“Goed nieuws”, post Brussel Mobiliteit deze maandag op Facebook. “De werken aan de Franklin Rooseveltlaan zijn afgerond. Fietsers kunnen er nu van een mooi fietspad genieten en voetgangers van een breder trottoir, terwijl automobilisten opnieuw op twee rijstroken rijden in elke richting.”
Navraag bij het kabinet van bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) leert dat het grootste deel van de werken inderdaad achter de rug is. Sinds vorige week zijn nu ook de asfalterings- en markeringswerken gedaan.
De twee rijstroken in elke richting meten nu 5,70 meter. Dat is de minimumbreedte voor een weg waar 50 kilometer per uur de maximumsnelheid is. De parkeerstrook ernaast meet 2 meter en het gedeeltje met bufferstrook en fietspad nog eens 2,10 meter. In totaal ligt er nu 2,5 kilometer vrijliggend fietspad in twee richtingen.
De volgende weken worden de voetpaden nog afgewerkt. De middenberm moet ook nog opnieuw bezaaid worden. Een officiële inhuldiging volgt later.
Liggen op de laan
De vernieuwde Rooseveltlaan – een gewestweg – kon op veel kritiek rekenen bij de liberalen van de Stad Brussel. Eerste schepen Alain Courtois (MR) zei dat hij nog liever op de weg ging liggen dan een versmalling van de rijstroken toe te staan. De twee rijstroken samen meten nu nog 5,70 m en de liberaal eiste 6 meter.
Ook zijn collega-schepen Els Ampe (Open VLD) trok van leer tegen het project. Net zoals Courtois vreesde ze dat de personenwagens er geen grotere voertuigen meer zouden kunnen inhalen.
De liberale standpunten zorgden dan weer voor een reactie van fietsende actievoerders. Circa tweehonderd fietsende betogers gingen ook daadwerkelijk liggen op de omstreden laan.
Minister Smet had dan weer weet van een brief van buurtbewoners aan Courtois, waarin ze hun vrees uitdrukten dat een fietspad afbreuk zou doen aan het representatieve karakter van de laan. "Er wonen mensen op de Rooseveltlaan die fietsers haten", liet hij toen optekenen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Franklin Rooseveltlaan , Pascal Smet , Alain Courtois
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.