Bijna een derde van de woon-werkverplaatsingen van en naar Brussel, bestaat uit bedrijfswagens. Dat blijkt uit een studie van de onderzoeksgroep Brussels Studies Institute, het platform voor universitair onderzoek over Brussel. De onderzoekers noemen het systeem een "straffe beleidskeuze" die ten koste gaat van andere aspecten van het beleid.
Een op de drie auto’s van en naar het werk is een salariswagen
In het artikel onderzoeken de auteurs onder andere hoeveel salariswagen er in ons land rondrijden, wat de gevolgen zijn voor de belastinginkomsten en of het systeem een impact heeft op het gebruik van de wagen. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om alle wagens die als vergoedingsmiddel worden gebruikt, en niet om wagens die enkel beroepsmatig gebruikt worden.
Uit het onderzoek blijkt dat bijna een derde van het autoverkeer gegenereerd door personen die van, naar of in Brussel naar het werk gaan,bestaat uit bedrijfswagens. Of: zo'n 97.000 van de 360.000 verplaatsingen. De auteurs stellen dat de impact van die wagens op de files moeilijk in te schatten is, aangezien een deel van de chauffeurs sowieso met de wagen zou komen.
Toch staat het vast dat de impact "zeker en vast groot is." Boven een bepaalde drempel kunnen slechts een paar wagens namelijk tot lange files leiden. En, zo stellen de onderzoekers, hebben de files ook een negatieve invloed op de reissnelheid van het openbaar vervoer en maakt het fietsen en wandelen moeilijk en minder aangenaam.
Financiële gevolgen voor Gewest
Verder halen de onderzoekers ook het financiële gevolg voor het Gewest aan. Omdat gebruikers van een salariswagen een deel van hun loon in de vorm van een auto krijgen, moeten ze ook minder belastingen betalen op dat loon. Daardoor loopt het Gewest een deel van de inkomsten die afkomstig zijn van de personenbelasting mis.
Aangezien bijna een derde van de inkomsten van het Gewest in 2017 afkomstig is van die personenbelasting, gaat hier om een debat met grote gevolgen op gewestelijk niveau, aldus de auteurs.
'Straffe beleidskeuze'
De auteurs concluderen dat het regime van de salariswagens een "straffe beleidskeuze" is. "Die keuze gaat budgettair ten koste van andere aspecten van het beleid, en potentieel dus ook van andere aspecten van mobiliteitsbeleid, zoals de dotatie voor het openbaar vervoer," klinkt het.
Het onderzoek werd gevoerd door Xavier May (ULB), Thomas Ermans (ULB) en Nils Hooftman (VUB).
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Brussels Studies , bedrijfswagens , salariswagen , file , filehoofdstad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.