Na een dodelijk busongeval met een voetganger vrijdagavond op het Flageyplein gaan stemmen op voor een heraanleg van het plein. Burgemeester Doulkeridis (Ecolo) is vragende partij, maar het zal pas na de verkiezingen duidelijk worden of hij daarvoor een partner vindt op het gewestniveau.
Elsens burgemeester wil evaluatie Flageyplein na dodelijk ongeval
Lees ook: Dodelijk busongeval aan Flageyplein
Vrijdagavond kwam een voetganger om het leven nadat hij door een bus van de MIVB werd aangereden en enkele meters werd meegesleept. Het slachtoffer was een man geboren in 1955 uit Elsene.
Over de omstandigheden van het ongeval is nog geen uitsluitsel. Het parket onderzoekt zowel de piste van zelfdoding als een ongelukkige val, omdat de getuigenverklaringen niet overeenkomen.
Het parket heeft de chauffeur van de bus heeft een ademtest afgelegd en deze was negatief. Over een eventuele aansprakelijkheid van de buschauffeur is er nog geen beslissing genomen. Het parket deed onder andere ook een analyse van de beschikbare camerabeelden en een verhoor van de chauffeur en de getuigen.
Geen 'zwart punt'
Wel is zeker dat het ongeval gebeurde toen een bus de halte indraaide. Ook An Van hamme, woordvoerster van de MIVB, wacht een definitief besluit van het parket af. “Voor zover wij weten is het Flageyplein geen moeilijk punt, maar bij ieder incident onderzoeken wij of er ingrepen in de infrastructuur nodig zijn.” Het plein staat ook niet op de lijst van “zwarte punten” in het Brusselse verkeer.
"We gaan op korte termijn ingrijpen als de politie aantoont dat er een link is tussen de verkeersinfrastructuur en het ongeval"
Heraanleg
Toch overweegt nieuwbakken Elsens burgemeester Doulkeridis (Ecolo) een ingreep op het plein. Dat zegt hij na opmerkingen van oppositielid Geoffroy Kensier (CDH), die naast de veiligheid ook de netheid, de verlichting en de staat van het meubilair op het plein aanklaagt.
Ook de burgemeester wacht nog de resultaten van het parket af, maar stuurt wel al aan op een evaluatie van het plein. “Op sommige uren is het duidelijk dat het verkeer er volledig strop zit. Daarom hadden wij al langer een evaluatie van het plein in gedachten, maar dit ongeluk brengt alles wel in versnelling.”
Doulkeridis erkent dat er al langer problemen zijn met de infrastructuur en de mobiliteit op het Flageyplein. Hij wil een participatieve evaluatie op poten zetten met omwonenden, handelaars, de politie en de MIVB. “We gaan waar nodig op korte termijn ingrijpen als de politie aantoont dat er een link is tussen de verkeersinfrastructuur en het ongeval. Op lange termijn willen we veel verder gaan.”
De burgemeester geeft aan dat hij al voor dit ongeluk contact heeft gehad met de bevoegde minister Smet over het Flageyplein. “Maar voor de plannen op de lange termijn is het nog een beetje afwachten wie onze partners bij het gewest zullen worden na de verkiezingen", klinkt het bij Doulkeridis.
Vanuit het kabinet van de minister is er alvast bereidheid om het Flageyplein te herbekijken. "Er liggen nog plannen op tafel van vóór de vorige heraanleg om de circulatie rond het plein te knippen. Ook is er een protocol over het beheer van het plein door gewest en gemeente dat er nog ligt van het vorige gemeentebestuur."
Lees meer over: Elsene , Mobiliteit , Samenleving , busongeval , infrastructuur , verkeersveiligheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.