Donderdag werden de plannen voor de make-over van de Jubelparksite voor de tweehonderdste verjaardag van België bekendgemaakt. Naast de musea zelf moet ook het park tegen 2030 in een nieuw jasje steken, en in dat kader is de overkapping van de Jubelparktunnel een van de zichtbaarste pronkstukken. De centen komen (deels) van Europa, de realisatie wordt al tegen 2028 gepland.
Europa moet straks voor langverwachte overkapping Jubelparktunnel zorgen
De musea én het park uit het slop halen en transformeren in een moderne kunst- en wetenschapssite die niet alleen en masse toeristen moet lokken, maar ook als sociale ontmoetingsplek moet fungeren voor Brusselaars en alle bezoekers. Dat is het opzet van 'Jubelpark 2030'.
Een prestigeproject dat staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) zelfs het “meest uitdagende erfgoedproject in Europa” noemde.
Om die grootschalige gedaanteverandering te realiseren, slaat zowel het gemeentelijke, regionale, federale als Europese niveau de handen in elkaar. De Europese Commissie pompt straks, samen met een aantal andere geldschieters, de nodige middelen in de overkapping van de Jubelparktunnel, die dwars door het park loopt. Misschien wel de concreetste trofee voor het park zelf.
Projectoproep
Plannen voor de overkapping van de Jubelparktunnel bleven tot op heden immers dode letter. Ruim een decennium geleden sprak Leefmilieu Brussel de wil uit om van het Jubelpark een Brusselse versie van het New Yorkse Central Park te maken.
Anno 2023 lijkt het common sense dat en tunnelsleuf dwars door de 34 hectare tellende groene long niet strookt met die ambitie, zeker nu de musea en het park zelf een grondige facelift krijgen.
Dat Europa België subsidies cadeau doet om de overkapping van de autotunnel te verwezenlijken, mag gezien de omgeving van de Europese wijk niet verrassen. Het is tegelijkertijd een sterk signaal dat Europa blijft investeren in Brussel als epicentrum van de EU.
De overkapping is ondertussen het voorwerp van een projectoproep voor architectenbureaus. Eind dit jaar moet het winnende ontwerp uit de bus komen, tussen 2025 en 2027 zou de overkapping al werkelijkheid worden.
Hoeveel de overkapping kost, is niet duidelijk. Een eerdere raming, die dateert uit 2005, bedroeg 25 miljoen euro. Wellicht wordt dat bedrag overschreden.
Lees meer over: Brussel-Stad , Etterbeek , Mobiliteit