Wie een lekke band van een elektrische step wil laten vervangen, kan niet terecht bij de vele fietsherstellers in Brussel. Een band vervangen is moeilijker dan het lijkt. Aan andere reparaties wagen ze zich al helemaal niet. "Sommige steps zijn gemaakt met het idee dat je een nieuwe moet kopen wanneer er iets stuk is."
De Limes en andere deelsteps zijn populair, maar wie niet per traject wil betalen kan ook zelf een elektrische step kopen in tientallen winkels in Brussel. Naast enkele skate- en fietsenwinkels bieden vooral elektronicaketens als Mediamarkt, Krefel en Fnac ze aan. Voor een prijs van drie- tot vierhonderd euro heeft de consument een eigen step met een bereik van een ruime twintig kilometer van bijvoorbeeld het Chinese elektronicamerk Xiaomi, die vaak in het straatbeeld opduikt.
De steps in het goedkopere segment van de markt hebben meestal luchtbanden, en die gaan wel eens stuk. De band zelf vervangen is geen gemakkelijke klus en zelfs fietsenherstellers wagen zich niet aan de herstelling van een lekke band, blijkt uit een rondvraag van BRUZZ. “Het is altijd een avontuur wanneer iemand een elektrische step binnenbrengt”, klinkt het bij Fietspunt Centraal van Cyclo. “Alleen al de band eraf halen is een ellendig karweitje, daarom raden we aan om met de step terug de verkoper te gaan. De verschillende modellen op de markt zijn te specifiek en het risico dat de step extra schade oploopt tijdens het uitvoeren van de herstelling is te groot."
Bij Veloxfixer is het signaal nog duidelijker. “Als het een step met binnenband is, begin ik er zelfs niet aan. Zo’n banden vervangen neemt veel te veel tijd in beslag”, luidt het daar. Alleen al het woord ‘elektrische step’ leidt tot frustratie bij sommige fietsmakers. Ook andere fietsherstelpunten geven aan de steps met luchtbanden niet te willen of te kunnen repareren.
'Nieuwe technologie'
De step dan maar binnenbrengen bij winkels als Vanden Borre of Fnac? “Voor het vervangen van een band zal je je step minstens vier weken lang moeten missen”, klinkt het bij de dienst naverkoop van de Fnac aan de Naamsepoort. “Als we de binnenband in stock hadden, zou je het zelf kunnen proberen, maar ik heb al van veel klanten gehoord dat dat onbegonnen werk is. In België is dit relatief nieuwe technologie, er zijn misschien twee herstelpunten in Brussel.”
Skatewinkel Twin Shop in Ukkel is één van die twee, maar herstelt enkel steps die ze zelf verkopen. Skate- en surfshop Billy Kite op de Elsensesteenweg biedt wel soelaas. Tussen de skate- en surfplanken wachten enkele elektrische steps – waaronder Xiaomi-steps – op hun herstelbeurt.
“Wekelijks herstellen wij zo’n vijf à zes steps van Xiaomi. Het probleem is ons bekend, een platte band valt vaak voor met deze steps”, vertelt verkoper en hersteller Joachim. “Ook het merk zelf moet dat probleem erkennen, want de steps worden verkocht met twee reservebanden.”
Voor andere herstellingen, zoals bijvoorbeeld aan de rem, kun je echter niet bij Billy Kite terecht. "Daar beginnen we niet aan."
'Enig herstelpunt in Brussel'
Dat zij voorlopig het enige gekende herstelpunt zijn, kan Joachim begrijpen. “Door de manier waarop de band op het wiel gehecht is, kan een vervanging lastig zijn. Bovendien is de kwaliteit van de onderdelen ondermaats. Deze steps zijn gemaakt met het idee dat je een nieuwe moet kopen wanneer er iets stuk gaat”, aldus Joachim.
Hij haalt er een Xiaomi met platte achterband bij en demonstreert de vervanging. Voorzichtig peutert Joachim een dekplaatje los en bekijkt hij enkele vijzen met scepsis. “Voor deze step is het niet de eerste lekke band. Dit zijn andere schroeven, en de band is al eens vervangen”, oordeelt hij. “Het probleem dat kan voorvallen, is dat de schroeven stukbreken.”
Netjes maakt hij het wiel los voor hij bijna zenuwachtig met een schroevendraaier tussen de band en het wiel begint de peuteren. “Dit kan een bron van frustratie zijn”, glimlacht hij. Na een ruime twintig minuten is de lekke band eraf en belandt hij in een doos met andere kapotte banden. “De nieuwe band erop krijgen is nog veel moeilijker. Het valt wel eens voor dat het ventiel dan afbreekt.”
“Met deze steps moeten klanten trouwens zelf voor de band zorgen, want wij kunnen geen onderdelen bestellen van steps die we niet verkopen”, aldus Joachim. “Wij vragen veertig euro voor de vervanging en houden ons aan een termijn van één week. Voor zover ik weet is dit de enige winkel in Brussel waar je voor dit soort klusjes terecht kan.”
Lees meer over: Mobiliteit , elektrische step
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.