Bij een verkeersongeval in Vorst is een fietser zaterdagavond om het leven gekomen. Een dertigjarige vrouw stak de Albertlaan over op het zebrapad, maar werd gegrepen door een wagen en landde meters verder op het asfalt. Een buurtbewoner had het agentschap Brussel Mobiliteit begin februari nog gewaarschuwd over de gevaarlijke verkeerssituatie op die plek.
Fietser overleden na aanrijding in Vorst op gekend zwart verkeerspunt
Lees ook: Ruim 60 procent meer fietsers in 2020
Dat verneemt BRUZZ en wordt zondag bevestigd door de woordvoerster van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst).
Het ongeval deed zich voor op zaterdag omstreeks 17.45 uur op de Albertlaan ter hoogte van tramhalte Berkendael. Een dertigjarige vrouw stak daar op de fiets de straat en middenberm met tramsporen over via het zebrapad, maar werd gegrepen door een autobestuurder. Het slachtoffer werd weggeslingerd en landde enkele meters verderop.
Hulpdiensten snelden ter plaatse en dienden meteen eerste zorg toe. De MUG reanimeerde de vrouw, die vervolgens werd overgebracht naar het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Daar overleed het verkeersslachtoffer aan haar verwondingen.
Geen vluchtmisdrijf
Uit de eerste vaststellingen van de politie bleek dat de fietser via het zebrapad overstak. "Hoe het accident exact is gebeurd, is nog niet duidelijk. Mogelijk kon de autobestuurder de fietser niet goed zien door de tram. Die stond stil ter hoogte van de halte Berkendael", zegt de politiewoordvoerster aan BRUZZ.
Een verkeersdeskundige is op vraag van het Brusselse parket afgestapt en de politie verzamelt ook nog getuigenissen om de precieze omstandigheden te verduidelijken. De bestuurder, een jonge vrouw van 21 jaar oud, pleegde geen vluchtmisdrijf. Zij zal later nog worden verhoord.
Gevaarlijk kruispunt
Buurtbewoners klagen al een tijdje over de gevaarlijke situatie op het kruispunt met de Berkendaelstraat. Zo werd in het verleden al een petitie gelanceerd om er verkeerskussens te installeren. Dimitri Notte, een vader die zijn kinderen naar de Europese school Berkendael voert, schreef Brussel Mobiliteit begin februari aan over het knooppunt.
Volgens hem ontsnapte hij er als voetganger zelf regelmatig aan een ongeval. "Een gebrek aan verkeerssignalisatie en burgerschap, maar ook een beperkt gezichtsveld maken het er gevaarlijk", schreef hij in de brief. "Aanpassingen dringen zich op."
Ik kan moeilijk aanvaarden dat de situatie werd aangekaart, maar toch gevaarlijk bleef.
De Brusselaar staafde zijn pleidooi met foto's en nauwkeurige beschrijvingen van het verkeerspunt. "Voetgangers die willen oversteken, komen door de geparkeerde auto's en installaties van de MIVB in een dode hoek terecht", waarschuwde Notte zelfs. De man voegde er suggesties op korte en lange termijn aan toe om de problemen aan te pakken. Hij sloot zijn brief af met de vraag: "Wachten we op een ongeval voor we ingrijpen?" Het waren helaas profetische woorden.
De brief werd verstuurd op 3 februari. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) betreurt desalniettemin dat de situatie op de Albertlaan - een gewestweg waar je ook anno 2021 nog 50 km/u mag rijden - onveranderd bleef. "Dat een gevaarlijke situatie werd aangekaart en op het eerste gezicht toch gevaarlijk bleef, vind ik moeilijk te aanvaarden. Ik bekijk met mijn diensten hoe we beter kunnen doen. En het vermijdbare vermijden", reageerde ze op Twitter.
Van den Brandt uitte ook haar medeleven naar familie en vriendin van het slachtoffer. "We laten uiteraard de omstandigheden grondig onderzoeken."
Lees meer over: Vorst , Mobiliteit , fietser overleden , Albertlaan , politie zone Zuid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.