Infrabel laat werknemers via artificiële intelligentie masker dragen en afstand houden

LG
© Belga
25/05/2020

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft enkele innovatieve hulpmiddelen voorgesteld die moeten bijdragen tot het volgen van de coronarichtlijnen. De AI-technologie wordt uitgetest in vijf verschillende werkplaatsen.

"We hadden al technologie die mensen op de werkvloer detecteert die geen veiligheidsbril of helm dragen en die zien wanneer mensen op de sporen vallen, dus de stap van daar naar een mondmasker was niet heel groot", vertelt Dimitri Van Hecke, IT-manager bij Infrabel. De toepassingen respecteren de gegevensbescherming en de privacy van de werknemers, want er worden geen beelden opgeslagen en ze worden weergegeven in gestileerde figuren.

Beproefd recept, nieuw probleem

Op een van haar sites aan het station Brussel-Zuid had Infrabel vandaag verschillende testinstallaties opgesteld. In een magazijn stonden een camera en sensor opgesteld die een afgebakende zone in het oog houdt en een waarschuwingssignaal afspeelt wanneer twee mensen op minder dan 1,5 meter van elkaar komen. Aan de ingang van een gebouw stond een ander voorbeeld van de toepassing en werden gezichten gescand.

AI_infrabel

Wanneer iemand geen mondmasker draagt of deze niet correct onder de neus draagt, weerklinkt er opnieuw een waarschuwingssignaal. De technologie die Infrabel hiervoor gebruikt, werd al voor de coronacrisis toegepast, maar sinds de uitbraak van COVID-19 maakten ze bij de spoorwegbeheerder de omslag naar toepassingen die aangepast zijn aan de huidige sanitaire maatregelen.

Polyvalente tech

Infrabel rolt als een van de eerste bedrijven de technologie uit in de werkplaatsen van Schaarbeek, Gent, Ath, Bascoup en La Louvière en vanuit het buitenland is er ook al interesse. Minister François Bellot ziet er zelf een toekomst in voor toepassing die verder gaan als de werkvloer. "Wanneer je morgen bijvoorbeeld opnieuw sportactiviteiten wilt organiseren in een hal en toch de sociale afstand wilt behouden dan kan een dergelijke technologie wel effectief zijn", stelt Bellot.

Zelf test Infrabel de technologie eerst uit in haar werkplaatsen waar nauwe gangen voor een probleem kunnen zorgen of waar er ook in het magazijn en de refters voldoende afstand gehouden moet worden. Eind juni volgt dan een evaluatie en wordt de technologie mogelijks verder geimplementeerd.

Naast de artificiële intelligentie die het zelf ontwikkelde doet Infrabel ook een beroep op reeds vermarkte hulpmiddelen. Het kocht een honderdtal individuele zendertjes aan die rond de pols af aan de helm gedragen kunnen worden en via de Ultra Wide Band-technologie kunnen meten of werknemers te dicht bij elkaar staan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Infrabel , artificiële intelligentie , coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni