De Brusselse fietskoerier Baptistine Smets heeft een kaart ontworpen die verschillende plekken in de stad met elkaar verbindt en inschat hoe lang je per fiets onderweg bent om de afstanden af te leggen. “Mensen staan versteld van de tijd die ze kunnen uitsparen met de fiets”, zegt de ontwerpster van de kaart aan BRUZZ.
Kaart van Brussel toont hoe lang je met de fiets onderweg bent
Op de kaart die de Brusselse fietskoerier Baptistine Smets online heeft gezet, vind je de verschillende wijken van de stad terug. Die zijn verbonden aan de hand van strakke, rechte lijnen, en geven aan hoe lang je met de fiets onderweg bent. Zo valt bijvoorbeeld te zien dat je achttien minuten nodig hebt om van het Atomium naar het Noordstation te fietsen, of nog veertien minuten moet fietsen om van Hoogte Honderd in Vorst tot aan de Hallepoort te geraken.
“Het zijn theoretische tijden”, benadrukt Baptistine Smets. “Die tijden zijn afhankelijk van externe factoren, zoals het verkeer of het tempo waaraan de fietser rijdt,” zegt de ontwerpster van de kaart, die zich naar eigen zeggen liet inspireren door een gelijkaardig initiatief van Le Parisien, die de Franse hoofdstad in kaart bracht.
(Lees verder onder de foto)
Nood is groot
“Ik geloof sterk dat zo’n kaart extra mensen kan aanzetten om meer de fiets te gebruiken,” aldus Smets. Zelf rijdt ze al jaren door de Brusselse straten. “Verschillende dagen per week doorkruis ik heel Brussel met mijn cargofiets om pakjes te leveren. Ik ken de pijnpunten goed.”
Ondanks de vele pijnpunten waarmee fietsers in Brussel geconfronteerd worden (gebrek aan fietsinfrastructuur, asociaal rijgedrag), heeft ze ook een positieve evolutie opgemerkt in de hoofdstad. "Er zijn een pak meer fietspaden in bepaalde wijken. Vooral de kanaalzone is er op een indrukwekkende manier op vooruit gegaan. Het loont ook, want je ziet meer en meer fietsers in de Brusselse straten."
Per gemeente
Gezien het succes dat de kaart kent – ze werd massaal gedeeld op sociale media – besloot Smets om die nog verder in te delen, per gemeente. "De nood was groot om het concept nog meer lokaal toe te spitsen," merkte ze uit de vele reacties van gebruikers.
"De kaart laat ook zien dat fietsen in Brussel eigenlijk veel voordeliger is dan de auto. Dat vermoeden veel mensen simpelweg niet."
De kaart van het Gewest, alsook de kaarten per gemeente, zijn terug te vinden op de Twitterpagina van Smets: "Un Bullitt pour la ville".
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Fiets , fietsers , fietskaart
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.