Het aantal ongevallen met trams van de MIVB is in 2019 gedaald 9 procent tegenover 2018, hoewel de trams aanzienlijk meer kilometers aflegden. Goed nieuws, maar de MIVB beseft dat het gevaar nog niet weg is. De vervoersmaatschappij lanceert daarom dinsdag haar jaarlijkse sensibiliseringscampagne.
Laagste aantal tramongevallen sinds 2013
Van de 433,5 miljoen ritten op het MIVB-net, werden er 156,2 miljoen afgelegd door trams. In totaal is dat goed voor 15,86 miljoen kilometer, wat 570.000 kilometer meer is dan het jaar voordien. De trams rijden dus meer, maar toch werd het laagste ongevallencijfer sinds 2013 behaald.
Defensief rijgedrag
In 2019 waren er 38 ongevallen waarbij een voetganger betrokken was en 15 ongevallen waarbij een fietsers betrokken was. Het aantal gewonden bij tramongevallen daalde met 33 procent. Net zoals in 2018 viel er ook in 2019 bij tramongevallen geen enkel dodelijk slachtoffer te noteren.
De MIVB wijt de daling aan verschillende acties om de verkeersveiligheid te verhogen. Zo gaat er in de opleiding van de trambestuurders bijzondere aandacht naar defensief rijgedrag en ongevallenpreventie. Maar het werk is nog niet afgelopen.
Nieuwe campagne
De jaarlijkse sensibiliseringscampagne "De tram heeft altijd voorrang" focust in 2020 op de remafstand van de tram, want die remt niet zo vlot als een auto vanwege de omvang en sporen waarop de tram rijdt.
Op de affiches van de veiligheidscampagne staat onder meer een tram afgebeeld met daarvoor enkele olifanten. "Opgelet, een tram heeft 40 meter nodig om te stoppen. Dat is evenveel als zes olifanten achter elkaar", maakt het bijschrift duidelijk.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , hinder MIVB
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.