Na de beslissing van Sint-Joost om deelsteps grotendeels te bannen, heeft geviseerd deelstepplatform Lime besloten om vanaf vandaag patrouilles in te zetten. Die moeten erop toezien dat de steps correct geparkeerd worden. Er volgt ook een sensibiliseringscampagne.
Lime zet patrouilles in tegen hinder deelsteps
Lees ook: Sint-Joost bant deelsteps grotendeels
Het schepencollege van Sint-Joost-ten-Node besloot eerder deze week om het gebruik van de deelsteps op trottoirs te verbieden. Steps parkeren kan alleen nog aan het Sint-Joostplein, de Madou-esplanade, het Rogierplein en de metro-uitgang aan Kruidtuin.
Om de mogelijke overlast te beperken gaat geviseerd verdeler Lime vanaf zaterdag patrouilles inzetten. "Die zullen door de stad trekken om erop toe te zien dat de steps correct geparkeerd zijn. Ze zullen ze ook op de goede plek zetten indien nodig, en ze zullen gebruikers aanspreken", zegt general manager van Lime, Benjamin Barnathan, aan La Dernière Heure.
De patrouilles zullen vooral werkzaam zijn op plaatsen waar steppers vaker voorbijrijden. "We zijn ons bewust van de dichtheid in Sint-Joost. 16 procent van de trajecten in Brussel vinden plaats in die gemeente. De trottoirs zijn er ook smal, dus we zullen waakzaam zijn in deze gemeente", aldus Barnathan. Daarnaast wordt er gepatrouilleerd in onder meer Elsene en Ukkel.
'Deel van de oplossing'
Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) reageert positief op de beslissing van Lime. "Deelsteps moeten we zeker niet bannen zoals de burgemeester van Sint-Joost eerder deze week besliste. Ze dragen bij aan de mobiliteitsshift met minder wagens en minder uitstoot. Ze zijn dus deel van een duurzame oplossing en geen probleem", aldus Debaets.
"Maar ze overal laten rondslingeren kan echt niet. Steps die midden op het voetpad staan zijn zonder meer gevaarlijk voor wie blind en slechtziend is. Ook voor mensen in een rolstoel vormen ze een obstakel. Wie in een rolstoel zit kan niet even rechtstaan om de step aan de kant te zetten."
'Brussel in top drie'
Het Brussels Gewest, goed voor 1.400 steps, 70.000 gebruikers en 350.000 trajecten sinds 16 november 2018, is een belangrijke locatie voor Lime. "Brussel behoort tot de top drie van steden waar Limes het vaakst gebruikt worden."
Populaire wijken voor deelsteps van Lime zijn naast Sint-Joost de wijk rond de ULB, de Europese wijk en de Vijfhoek. De meeste trajecten die worden afgelegd zijn korter dan 1,3 kilometer, al leggen gebruikers telkens langere afstanden af, tot vijf kilometer. Lime is actief in twaalf gemeenten, maar wil in de toekomst ook de overige zeven gemeenten bedienen.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Lime , deelsteps , elektrische deelstep
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.