Met een twintigtal telpalen houdt Brussel Mobiliteit al sinds 2017 het aantal fietsers op de Brusselse fietspaden bij. De cijfers dienen om toekomstige fietspaden te plannen, maar zijn ook online raadpleegbaar via open data. De Brusselse websitebouwer Ben Baudart stak deze vrij beschikbare data in een aantrekkelijker jasje voor het brede publiek.
Live fietsers monitoren op Brusselse wegen, dankzij nieuwe website
Ze vallen op, de grijze telpalen die, naast de temperatuur en het uur, het aantal fietsers op de Brusselse fietspaden weergeven. Wie langs zo'n paal rijdt, weet meteen hoeveel fietsers hem of haar die dag zijn voorgegaan en hoeveel mensen er het afgelopen jaar voorbijsnelden.
“Het is ook een manier om te sensibiliseren,” vertelt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit aan de RTBF. “Fietsers weten zo dat ze niet alleen zijn, terwijl automobilisten er een alternatief in kunnen zien voor het dagelijkse fileleed in de stad.”
De tellingen kon je al raadplegen via Open Data. Dankzij webdesigner Baudart zijn de cijfers nu ook live te volgen op een attractieve website, waar de data van zeventien telpalen te volgen zijn. Naast het aantal fietsen per uur, dag en jaar, geeft de website ook de gemiddelde snelheid van de fietsers en het piekuur aan.
Fietsen zit in de lift
Verder kan je ook data van het vorige jaar vergelijken. En wat blijkt? Fietsen in Brussel wordt alsmaar populairder. In 2020 werden er 4,6 miljoen fiets- of stepbewegingen geteld, vorig jaar waren dat er 5,5 miljoen. Met goed 5,7 miljoen fietsers op de tellers vandaag is dat record alweer gesneuveld.
Vooral langs het kanaal in Molenbeek wordt er duchtig gefietst. Aan het huidige tempo wordt de kaap van een miljoen fietsers daar wellicht aan het einde van de maand gerond. Veel vroeger dus dan vorig jaar, toen de miljoenste fietser er pas in december over de sensoren reed.
Fietsers vinden verder ook vlot de weg naar de Wetstraat waar in september 2017 de eerste telpaal werd geïnstalleerd, nadat het aantal rijstroken er van vier naar drie ging ten voordele van de actieve weggebruiker.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , fietstelpaal , Brussel Mobiliteit , open data
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.