De zogenaamde 'zwarte kruispunten' aan de Naamsepoort, de Regentlaan en de Leuvensesteenweg zijn heraangelegd. Daarmee staat de teller van aangepakte zwarte kruispunten op 11 van de in totaal 30. Minister van onder meer Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt (Groen) belooft deze legislatuur nog de 19 resterende punten aan te pakken. "We willen sensibiliseren, sanctioneren, maar vooral levens redden", zegt de minister aan BRUZZ.
Van den Brandt: 'Alle zwarte kruispunten deze legislatuur nog aanpakken'
Zwarte kruispunten, het is en blijft een pijnpunt waar Brusselaars van wakker liggen. Het Meiserplein in Schaarbeek, Sainctelette en de Jules De Troozsquare werden door Brusselaars eerder dit jaar al als ‘gevaarlijkste kruispunt’ verkozen in een poll van BRUZZ. Deze kruispunten worden nog steeds beschouwd als "zwarte punten".
In 2015 werden in totaal dertig van zulke zwarte punten in Brussel vastgelegd en als prioritair aangeduid. Tijdens de vorige legislatuur werden acht van die kruispunten aangepakt door de toenmalige bevoegde bewindslieden Bianca Debaets (CD&V) en Pascal Smet (one.brussels-SP.A), respectievelijk bevoegd voor Verkeersveiligheid en Openbare Werken.
Elke Van den Brandt (Groen), die deze twee bevoegdheden in de nieuwe legislatuur heeft geërfd, beschikt zo over een dubbele slagkracht om van deze zaak een "absolute prioriteit" te maken.
10 procent meer budget
"Sinds het begin van deze legislatuur zijn opnieuw drie kruispunten zodanig aangepakt dat ze niet meer op de lijst prijken", zegt de minister in een exclusief gesprek met BRUZZ. Concreet gaat het om het kruispunt van de Naamsepoort en de Elsensesteenweg, dat van de Regentlaan en de Belliardstraat, en het kruispunt van de Leuvensesteenweg en de Milcampstraat.
"Nog een ander zou begin 2020 van de lijst moeten verdwijnen, dat van de Wayezstraat en de Bergensesteenweg. De teller staat dus op achttien kruispunten die nog aangepakt moeten worden", aldus Van den Brandt.
Verder kondigt de minister nog aan dat het budget voor het aanpakken van die zwarte kruispunten met zo'n 10 procent stijgt. "Het is een absolute prioriteit", aldus de minister. "Het budget dat we ervoor vrijgemaakt hebben, is daarom gestegen van 11,27 miljoen naar 12,65 miljoen euro."
Deze aankondiging komt precies op de dag waarop collectief 1030/0 een herdenkingsceremonie houdt voor de doodgereden journaliste Stephanie Verbraekel. Zij verloor op 7 november 2017 het leven op de Haachtsesteenweg.
Geen garanties
Van den Brandt: "Daarnaast zal er veel meer ingespeeld worden op sensibilisering en het bekeuren van weggebruikers, want enkel met een totaalaanpak kunnen we een globale verandering teweeg brengen."
Bij het kabinet erkennen ze dat het mogelijk technisch en budgettair onmogelijk zal blijken om alle 18 pijnpunten binnen deze legislatuur definitief aan te pakken. "We streven naar een volledige aanpak van alle zwarte punten. Maar als dat niet lukt, willen we op z'n minst een tijdelijke oplossing voorzien, om de veiligheid van elke weggebruiker zo goed mogelijk te vrijwaren."
"Naast de broodnodige infrastructuurwerken zal er ook nauwer samengewerkt worden met de gemeenten zodat alles gestroomlijnd gebeurt", zegt de minister.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , zwarte kruispunten , Elke Van den Brandt , verkeerschaos
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.