metrostel met graffiti

| Archiefbeeld

Video: graffitispuiters bekladden metrostellen

© BRUZZ
05/01/2018

Er is een video opgedoken waarin te zien is hoe graffitispuiters via gangen en tunnels het MIVB-net betreden en metrostellen bekladden. Het filmpje roept vragen op rond de beveiliging van het net. De MIVB heeft alvast klacht ingediend tegen onbekenden, en voert de beveiliging verder op.

Het was de krant La Capitale die het filmpje publiceerde. Daarin is te zien hoe graffitispuiters via luchtkokers, kabelgoten en tunnels het metronet bereiken, en daar soms met vijf tegelijk de stellen bekladden. In een enkel geval wordt ook een kniptang gebruikt om een deur te forceren.

In een fragment (op 50’) is ook te zien hoe iemand op een deur klopt, die daarna geopend wordt, waardoor het lijkt of de graffitispuiters hulp krijgen van binnenuit. “Maar dat beeld zegt niks”, zegt Van hamme aan BRUZZ. “Voor hetzelfde geld heeft die man de deur voor hun neus weer dichtgedaan, zonder ze binnen te laten.”

(Lees verder onder de video)

In een ander fragment (op 2’18’’) is te zien hoe drie personen een - in een metrostation - halt houdend metrostel met tags bekladden. Ze doen dat door de sporen te betreden, daarbij het risico lopend op elektrocutie, of een aanrijding door een metro die uit de andere richting komt.

Klacht

De MIVB heeft alvast klacht ingediend tegen onbekenden. “Het gaat niet alleen om het beschadigen van materiaal”, zegt woordvoerder An Van hamme, “maar ook om het betreden van plaatsen die niet publiekelijk toegankelijk zijn.”

De MIVB probeert de graffiti telkens zo snel mogelijk te verwijderen, “dit om een sneeuwbaleffect te vermijden”, zegt Van hamme. “Het aantal bekladde stellen is tussen 2015 en 2016 met 33 procent gedaald”, zegt ze. “Toch kost het de MIVB nog altijd 270.000 euro per jaar.”

Veiligheid

Naast het probleem van vandalisme, is er ook een veiligheidsprobleem. De sporen zijn immers makkelijker toegankelijk dan gedacht.

“Het gaat om een montage van oude en nieuwe beelden", zegt Van hamme. "We hebben intussen al extra beveiligingsmaatregelen genomen in het kader van een algemeen veiligheidsplan. En dat plan wordt verder gezet."

Het gaat onder meer om extra camera’s, extra veiligheidspersoneel en een betere beveiliging van de toegang van de sites.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , graffiti , metro

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni