In de Brusselse Vijfhoek krijgen fietsers en wandelaars meer ruimte. Alle straten binnen de Kleine Ring krijgen het statuut van woonerf tot de coronamaatregelen aflopen. Ook het Ter Kamerenbos blijft nog een hele tijd autovrij, mogelijk tot het einde van de zomervakantie. Het bos is afgesloten sinds 19 maart.
Vijfhoek wordt woonerf, Ter Kamerenbos blijft nog autovrij
De Stad Brussel neemt na het autovrije Ter Kamerenbos een extra maatregel om stadsbewoners meer ruimte te geven tijdens de coronacrisis. Alle straten in de Vijfhoek, de wijk binnen de Kleine Ring, worden woonerven. Dat houdt in dat voetgangers overal voorrang hebben en de volledige breedte van de straat mogen gebruiken om zich te verplaatsen. Autoverkeer blijft mogelijk met een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur.
De maatregel wordt eind april of begin mei van kracht. Er zullen verkeersborden geïnstalleerd worden en de politie zal toezicht houden op de naleving van de regels. De verkeerslichten in de Vijfhoek gaan overal oranje knipperen, behalve op de Koningsstraat en de Regentschapsstraat omdat daar trams rijden.
"Het is een maatregel die zal evolueren," zegt burgemeester Philippe Close (PS). "De politie houdt het in de gaten en op basis van de ervaringen en de risicozones kunnen er gaandeweg snelheidsremmers zoals bloembakken of betonblokken geplaatst worden."
Met het Vijfhoek-woonerf wil de Stad ook anticiperen op een versoepeling van de coronamaatregelen door de nationale veiligheidsraad vanaf begin mei. "We verwachten dat er gaandeweg meer verplaatsingen gemaakt zullen worden en de openbare ruimte wordt dus een volgende uitdaging," zegt schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen). "Op basis van het STOP-principe zorgen we ervoor dat de verplaatsingen veilig kunnen."
Autovrij Ter Kamerenbos
Het woonerf is niet de eerste maatregel van de Stad, ook het Ter Kamerenbos is sinds 19 maart afgesloten voor autoverkeer. De maatregel kwam er nadat de nationale veiligheidsraad strenge maatregelen aangekondigd had om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Door autoverkeer te weren uit het Ter Kamerenbos kunnen Brusselaars in alle veiligheid een frisse neus halen.
De maatregel blijft gelden tot nader order. Afhankelijk van de duur van de nationale coronamaatregelen zou dat ook tijdens de zomervakantie kunnen zijn, denkt schepen Bart Dhondt. "We merken dat het bos erg in trek is bij bewoners die even uit hun huis willen komen," zegt Dhondt. "We verwachten ook dat veel Brusselaars deze zomervakantie in de stad zullen blijven en daar is ruimte voor nodig."
Oppositie niet overtuigd
Oppositielid David Weytsman (MR) spreekt van een gevaarlijke en gemediatiseerde beslissing. "Praten over nieuwe ontmoetingsplekken op het moment van de lockdown is riskant: het stadscentrum mag geen massa-ontmoetingsplaats worden, zoals het Ter Kamerenbos geworden is door de unilaterale beslissing van de burgemeester om het autovrij te maken."
Ook Didier Wauters (CDH) heeft zijn twijfels, met name over het respect voor de 20 km/u-limiet. "Het feit dat voetgangers over de weg kunnen lopen terwijl het autoverkeer zelfs tot 20 km/u wordt afgeremd, lijkt me roekeloos, zelfs gevaarlijk. En dat trams en bussen ook beperkt zijn tot 20 km/u lijkt me toch best problematisch."
Geen aanmoediging
De beslissing om de Vijfhoek om te vormen tot woonerf komt er nadat Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) een brief stuurde naar de 19 Brusselse gemeentes. Daarin riep ze hen in naam van de regering op om de openbare ruimte te herverdelen in het voordeel van voetgangers en fietsers. Gemeentes die dat doen worden ondersteund door het Gewest. Elsene en Anderlecht gingen ook al in op de oproep, Molenbeek niet.
De overheden benadrukken dat de maatregelen geen oproep zijn om massaal naar buiten te komen. Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan, net als wandelen of fietsen in gezinsverband of met een vriend. Daarbij moet voldoende afstand (1,5 meter) gehouden worden van anderen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Veiligheid , coronacrisis , coronavirus , Ter Kamerenbos , social distancing , woonerf , autoluw
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.