Voor elke twee parkeerplaatsen in de Brusselse straten zijn er drie vrijstellingskaarten. Dat blijkt uit cijfers die Arnaud Verstraete (Groen) heeft opgevraagd. “Natuurlijk raken automobilisten dan snel gefrustreerd.”
Voor elke twee parkeerplaatsen zijn er drie vrijstellingskaarten: 'Hallucinant'
Het probleem was al bekend maar nu kunnen er ook cijfers op worden geplakt. In acht gemeenten die bij het parkeeragentschap zijn aangesloten zijn 1,65 vrijkaarten uitgereikt per gereglementeerde parkeerplaats. Anders gezegd: er zijn 97.200 parkeerplaatsen op straat, maar meer dan 160.300 automobilisten mogen er gratis parkeren. Ze moeten ook geen blauwe schijf zetten.
“Dat zijn eigenlijk hallucinante cijfers,” zegt parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) die de gegevens opvroeg bij minister Elke Vanden Brandt (Groen).
Het gaat om de gemeenten Anderlecht, Elsene, Ganshoren, Jette, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Molenbeek en Vorst. De vrijstellingskaarten zijn voor het overgrote deel bewonerskaarten. Daarnaast zijn er vrijkaarten voor bijvoorbeeld ondernemers.
Volgens Verstraete zorgt de scheeftrekking voor gefrustreerde automobilisten. “Ze gaan ervan uit dat ze recht hebben op een parkeerplaats, maar er zijn niet voldoende plaatsen.”
Het gevolg is wildparkeren, maar ook zoekverkeer. Verstraete: “Volgens een studie van een tijd geleden bedraagt het aantal rondrijdende auto’s op zoek naar een parkeerplaats op bepaalde momenten van de dag 30 procent van het verkeer.”
'Nieuwe bewoners op wachtlijst'
Verstraete vindt dat hierover dringend een debat moet komen in het Brussels parlement.
“We mogen onze kop niet in het zand steken. Er moeten maatregelen komen. Het regeerakkoord vermeldt al een maximum van 2 bewonerskaarten per huishouden, maar we moeten ook durven nadenken over een moratorium (tijdelijke stop, nvdr). Wie in een wijk komt wonen met een hoge parkeerdruk, komt op een wachtlijst terecht. Het bestaat in Amsterdam. Waarom niet in Brussel.”
Verstraete beseft dat verandering moeilijk is in Brussel, “zeker als het over parkeren gaat. Maar de cijfers spreken voor zich. Zoiets kan je als overheid niet blauwblauw laten.”
Lees meer over: Mobiliteit , Politiek , betaald parkeren , bewonerskaart , Arnaud Verstraete , gewestelijk parkeeragentschap
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.