| In het depot kijkt CyCLO welke onderdelen van de vergeten fietsen ze kunnen hergebruiken.

Vorig jaar bijna 600 ‘weesfietsen’ opgehaald in Brussel

EC
© BRUZZ
03/09/2020

De vzw CyCLO heeft in 2019 ongeveer 600 fietsen, die al maanden ongebruikt in het straatbeeld stonden, opgehaald en hersteld. Dat blijkt uit hun laatste jaarverslag. Sinds burgers zelf melding kunnen maken van deze zogenaamde weesfietsen via de app Fix My Street, ziet de vzw het aantal dit jaar nog toenemen.

Het gaat in totaal over 592 opgehaalde weesfietsen, waarvan er 108 volledig werden hersteld voor hergebruik. Voor dit jaar zijn er nog geen volledige cijfers, maar medewerker Michaël de Borman van het CyCLO-depot voor gevonden fietsen denkt dat het er nog meer zullen zijn. "Sinds september vorig jaar hebben we zeker al 800 fietsen opgehaald die op straat waren achtergelaten", zegt de Bornam. “Vroeger kon enkel de gemeente of politiezone ons melden dat een fiets op straat rondslingerde, maar sommige gemeenten deden dat met de netheidsdienst, andere met de preventiedienst en nog andere via de dienst mobiliteit. Het zorgde ervoor dat niet iedereen attent was op het probleem of dat burgers niet wisten tot wie ze zich moesten richten."

Sinds 2019 is het mogelijk voor burgers om een achtergelaten fiets aan te geven via de gewestelijke app Fix My Street. Diezelfde app dient evengoed om bijvoorbeeld een losse kassei op het voetpad te melden. Als een burger er melding maakt van een weesfiets in zijn buurt, komt die melding automatisch bij de juiste dienst van zijn gemeente terecht. De gemeente zal dan een sticker op de fiets kleven met de waarschuwing dat die drie weken later kan worden opgehaald. Is de eigenaar de fiets in die periode nog niet komen halen, dan komt vzw CyCLO de fiets halen om te herstellen voor hergebruik.

“Wie lang in een bepaalde buurt woont, weet het best hoelang een fiets daar al ongebruikt staat”, zegt de Borman. “We lezen dikwijls in de commentaren van die mensen dat de fietsen er al maanden tot jaren staan.”

"Aangezien de fietsen eigenlijk van het Gewest zijn, geven we ze ook terug aan de Brusselaar in de vorm van scholen of verenigingen"

Caroline De Munck, vzw CyCLO

Eens de weesfiets in het depot is aangekomen, kijkt de vzw wat nog herbruikbaar is. “Jammer genoeg geldt voor het gros van de achtergelaten fietsen dat ze in zo’n lamentabele staat zijn, waardoor we slechts een minderheid voor hergebruik kunnen repareren”, zegt communicatieverantwoordelijke Caroline De Munck van CyCLO. “Van de andere fietsen halen we de waardevolle onderdelen er wel af, zodat die nog in een tweedehandscircuit terecht kunnen komen. De rest gaat naar Net Brussel.”

De weesfietsen die toch opgelapt geraken, worden niet verkocht. “Aangezien we deze fietsen vinden op straat, behoren ze eigenlijk tot het gewest”, zegt De Munck. “We geven ze dan ook terug aan de Brusselaar, in de vorm van gewestelijke diensten, scholen of verenigingen. Die moeten enkel de prijs van de nieuwe onderdelen betalen.” In totaal kregen 108 fietsen op die manier een tweede leven in 2019. Twaalf andere vonden hun oorspronkelijke eigenaar terug.

Fietsmarkeringen

Bij CyCLO hameren ze dan ook graag op het nut van fietsmarkeringen, via de stickers van My Bike. “Die zijn erg handig als diefstalpreventie, maar we gaan ze in de toekomst ook vaker gebruiken voor het beheer van fietsenparkings”, zegt Michaël de Borman. Met de stickers van My Bike heeft elke fiets een uniek nummer waarmee die geregistreerd kan worden, en dus ook getraceerd in geval van diefstal. Sinds de oprichting in maart 2019 heeft My Bike intussen 15.641 fietsen gemarkeerd.

“We hebben een grote versnelling gezien sinds de lockdown, want in mei waren het er nog maar zo’n 11.000”, zegt de Borman. “Aangezien de openbare fietsenparkings in sommige gemeenten helemaal vol zijn, kan het goed zijn dat we die parkings in de toekomst via registraties gaan beheren. Dan zou zo’n fietsmarkering eigenlijk dienen als communicatie met de gebruiker, zodat die ingelicht wordt wanneer zijn fiets al te lang ongebruikt in een parking staat." CyCLO plant nu nog een extra campagne rond My Bike in samenwerking met Brussel Mobiliteit.

Cyclo_verloren fietsen depot_weesfietsen

| CyCLO raadt iedereen aan om zijn fiets te markeren met een sticket van My Bike, om gestolen of achtergelaten fietsen beter te traceren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , vzw CyClo , weesfietsen , my bike

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni