Blindnote en Muziekpublique halen wereldtop
E ind vorig jaar raakte bekend dat Blindnote de Octave de la Musique 2011 gewonnen had in de categorie wereldmuziek, zowat de Grammy Awards van Franstalig België. Maar het is wellicht van de Antwerpse band Think of One geleden dat een Belgische groep nog de top tien haalde van het Britse magazine Songlines, toonaangevend op het vlak van wereldmuziek in de Engelstalige wereld en West-Europa.
Blindnote ontstond eind 2010 als een tijdelijk project van Muziekpublique om geld in te zamelen voor Light for the World, een Belgische ngo die blind geboren Afrikaanse kinderen opereert om ze te laten zien. Zo'n operatie kost slechts dertig euro, maar dat geld is er voor arme Afrikaanse gezinnen niet, en dus ging de ngo in België op zoek naar geld. Ze klopte aan bij Muziekpublique, aanvankelijk voor een project met een BV in de KVS, maar al snel werd het veel ambitieuzer: waarom brengen we geen zestal in Brussel wonende wereldmuzikanten samen voor een concert in het donker? Light for the World hoefde er maar één nachtje over te slapen, en Peter Van Rompaey van Muziekpublique stelde aan de Mexicaanse multi-instrumentalist Osvaldo Hernandez voor om de groep muzikaal te leiden. Hernandez was meteen verkocht voor een project met zo'n nobel doel - het ging toen nog om een eenmalig benefietconcert -, en de twee staken de koppen bijeen om te brainstormen over wie geschikt zou zijn voor zo'n intercultureel project.
Het werden zes klasbakken, muzikanten die uitmunten op hun instrument(en) en ware ambassadeurs zijn van hun cultuur: Talike Gellé uit Madagaskar op zang en percussie - u las haar levensverhaal vorige week in deze krant -, de Senegalees Malick Pathé Sow op hoddu (luit), Afrikaanse gitaar en zang, de Joegoslavische Jordaniër Karim Baggili op flamencogitaar en oud (Arabische luit), de Armeniër Vardan Hovanissian op doudouk (hobo), shvi (piccolofluit), accordeon en klarinet, de Turk Emre Gültekin op saz baglama (langhalsluit) en zang, en de Mexicaan Osvaldo Hernandez op percussie en talrijke precolumbiaanse instrumenten.
Ongezien, ongehoord
Het benefietconcert bij Muziekpublique smaakte naar meer. Aangevuurd door de enthousiaste reacties besloten de muzikanten een album op te nemen, dat eind 2010 uitkwam op het label van Muziekpublique. "Wij wilden niet uitpakken met ongelooflijke virtuositeit om de mensen te verbluffen. En we hadden ook geen commercieel doel voor ogen. We wilden gewoon een goed album opnemen waarop alle muzikanten ruimte kregen om hun ding te doen," vertelt Osvaldo Hernandez. Hij denkt dat dat ook gewaardeerd wordt. De muziek is echt, komt uit het hart; het concert is geen aaneenschakeling van solo's. Elke muzikant droeg drie nieuwe composities bij, waarvan er twee verwerkt werden naar de mogelijkheden van de groep. "Kijken welke instrumenten qua klankkleur pasten bij het instrument van de componist was een boeiende oefening." Of wat dacht u van een Senegalese hoddu naast een Armeense doudouk en een charango uit de Andes?
"Als muzikale leider heb ik ervoor gezorgd dat we tot een gevarieerd geheel kwamen, met kalme momenten naast dansbare nummers," zegt Hernandez, die zich niet ziet als leider, maar als de woordvoerder van Blindnote. "De groep heeft geen leider. Dat is opmerkelijk, want alle muzikanten zijn de leiders van hun eigen groep. Eigenlijk was ik stiekem een beetje bang dat iemand een leidende rol zou opeisen, maar iedereen heeft zich geschikt naar de belangen van de groep. En zo is onze muziek, ondanks het feit dat we uit zes zeer verschillende culturen komen, toch een homogeen geheel."
"Die erkenning van Songlines is prachtig, het bewijst dat er interesse is voor het project in het buitenland. We hebben nochtans nog niet opgetreden in het Verenigd Koninkrijk. Maar onze concerten in Nederland, Polen en Luxemburg waren een groot succes," vertelt Hernandez. Volgens hem zijn toeschouwers vooral gecharmeerd door de inhoud van het project. "Want wie zit er nu te wachten op een groep wereldmuzikanten uit Brussel? Maar het feit dat we geld inzamelen voor een nobel doel en dat zes mensen uit totaal verschillende landen samenwerken, dát is geen alledaags verhaal. Het wekt interesse en stimuleert diversiteit. Tijdens het concert worden de mensen ook continu geprikkeld met andere muziekgenres. Je kunt nooit raden wat we in petto hebben."
Ook voor het nieuwe label van Muziekpublique is deze erkenning meer dan welkom. "Begin januari is er iemand langsgekomen die de groep wil vertegenwoordigen in Groot-Brittannië. Die erkenning is een mooi duwtje in de rug in onze zoektocht naar distributie in het buitenland. In deze tijden van crisis is dat allesbehalve vanzelfsprekend," zegt Peter Van Rompaey. "Muziekpublique wil tonen wat hier in Brussel allemaal aanwezig is aan muzikaal talent en diversiteit. Blindnote is voor het grote publiek een mooie instap."
De erkenning van Songlines bewijst ook dat Muziekpublique het Brusselse wereldmuziektalent naar waarde kan schatten. Na de Senegalese blues van Malick Pathé Sow in 2008, de Iraanse improvisaties van Shahkilid in 2009, Blindnote in 2010 en de Balkanfurie van Zongora in 2011 mogen we dit jaar een duoalbum van de Senegalezen Malick Pathé Sow (hoddu, gitaar en zang) en Bao Sissoko (kora) verwachten. Volgend jaar volgt dan een album van de populaire Marokkaanse berberzanger Khalid Izri.
Vandaag, 12 januari, staat Blindnote in het Bimhuis in Amsterdam. Op 9 februari verzorgt de groep het voorprogramma van de blinde Franse zanger Gilbert Montagné in Autoworld; op 9 mei geven ze een volledig concert in de Botanique. Een deel van de opbrengst van de concerten blijft naar Light for the World gaan.
----------------------------
Ook dit jaar is Blindnote in de running voor een Songlines Music Award. De groep is genomineerd in drie categorieën: 'Groep', 'Nieuwkomer' en 'Interculturele samenwerking'. Stemmen kan op www.tinyurl.com/songlines-music-award.
Meer op www.muziekpublique.be, www.blindnote.be, www.songlines.co.uk
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.