Close over La Madeleine: 'Vlamingen hebben ook benaming Ancienne Belgique behouden'

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
17/02/2016

Donderdag viert de Stad Brussel officieel de doorstart van de Magdalenzaal als concertplek. Gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) stoort zich aan de eentalige benaming La Madeleine. De Stad ziet geen probleem en verwijst naar de Ancienne Belgique als voorbeeld.


De Magdalenazaal opent deze week opnieuw de deuren, maar u mag niet meer Magdalenazaal zeggen. Vanaf heden heet de zaal ‘La Madeleine’. Et pour les Flamands la même chose. Gemeenteraadslid Johan Van den Driessche (N-VA) voelde schepen van Toerisme Philippe Close (PS) aan de tand over de benaming. Volgens Van den Driessche lacht de stad de Brusselse Vlamingen uit. Maar daar is Close het niet mee eens:

“We hebben gekozen voor de oorspronkelijke benaming, meer moet u daar niet achter zoeken. De Vlaamse Gemeenschap heeft het ons voorgedaan, ze heeft de benaming Ancienne Belgique behouden.”

Maar dat is volgens Van den Driessche een heel selectieve lezing van de geschiedenis: “Als u alle gebouwen hun historische naam wil teruggeven, dan gaat u de Franstalige benaming van veel gebouwen moeten vervlaamsen. Brussel was oorspronkelijk een Vlaamse stad.”

De Magdalenazaal wordt een concert- en evenementenzaal met een capaciteit van 400 tot 1.500 toeschouwers. De zuilenrij van het gebouw op nummer 14 in de Duquesnoystraat dateert uit de negentiende eeuw. Het gebouw deed eerst dienst als overdekte markt. In de nasleep van Expo ‘58 groeide de zaal uit tot een echte concertzaal. Bij het brede publiek staat de zaal ook bekend voor de feesten die er regelmatig plaatsvonden, zoals het Bal van de Ambtenaren. Ook het casino in de Magdalenazaal vond er vele jaren lang een onderkomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni