Daarkom ontslaat vijf van de zeven werknemers
De toekomst van Daarkom staat nog maar eens op het spel. "Zonder de zekerheid dat we de nodige middelen krijgen, is het moeiljk om onze werking te verzekeren", zegt crisismanager Marc Van den Broeke.
Vijf van de zeven werknemers bekopen de onzekerheid nu met hun job. "Het is op dit moment onduidelijk of we het personeel kunnen blijven betalen. Als bewarende maatregel hebben we het contract van enkele mensen opgezegd."
In afwachting van een nieuwe directeur blijven enkel de crisismanager en een administratieve kracht op post.
Van den Broeke wil een doorstart in een nieuwe structuur. "Wij hebben een voorstel gedaan aan de subisdiërende overheden Vlaanderen en Marokko. Tegen het einde van het jaar verwachten we een antwoord."
Mogelijk kunnen de ontslagen werknemers opnieuw aan de slag in de nieuwe structuur, maar dat is op dit moment onzeker.
De enige zekerheid op dit moment is dat Daarkom midden december dicht gaat voor enkele herstelwerkzaamheden. Het is afwachten of het Vlaams-Marokkaanse huis in 2013 opnieuw open gaat.
Daarkom kende al een bewogen geschiedenis. Het geesteskind van Bert Anciaux kwam met veel moeite tot stand. Eens geopend was er onvoldoende geld om een volwassen programma op poten te zetten.
N-VA: 'Geld slecht besteed'
"Het ontslag van de meeste werknemers, de sluiting voor een renovatie en de onzekerheid over de toekomst van het project tonen aan dat het Vlaams-Marokkaans Huis nooit aan de verwachtingen heeft kunnen voldoen", zegt de N-VA in een persbericht. "Het project is verkeerd gestart en heeft veel geld gekost aan de Vlaamse overheid. Dit geld was beter besteed aan initiatieven die de mensen van Marokkaanse afkomst uit Brussel echt betrekken bij de Vlaamse Gemeenschap in Brussel", aldus N-VA-parlementsleden Willy Segers (Vlaams Parlement) en Karl Vanlouwe (Senaat).
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.