Gezien: ‘Kunstenaars zijn gehandicapten zoals iedereen’

KH
© brusselnieuws.be
19/05/2014

Het principe van een parkeerplaats voor gehandicapten kent u al. In Sint-Gillis is er sinds enkele dagen ook een exemplaar voor kunstenaars.

Ongewoon beeld deze dagen in de Coenraetsstraat in Sint-Gillis. Voor de deur van kunstenaar Laurent d’Ursel ligt een gloednieuwe blauw geschilderde parkeerplaats. Op de plek prijkt de afbeelding van een schilder en het opschrift: ‘Les artistes sont des handicapés comme les autres’ (Kunstenaars zijn gehandicapten zoals iedereen).

Navraag bij de wat excentrieke kunstenaar leert dat het om een werk gaat dat gerealiseerd werd in het kader van het Parcours d’Artistes, dat afgelopen weekend van start ging in Sint-Gillis en Vorst.

Artiestenstatuut
“We leven in een individualistische maatschappij waarin verschillende groepen hun eigen privileges proberen organiseren”, legt d’Ursel uit. “De een doet dat al wat efficiënter dan de ander. Kunstenaars zijn een voorbeeld van erg efficiënt lobbywerk: met het artiestenstatuut hebben ze iets bedongen dat andere mensen met een onzeker inkomen niet krijgen. Onterecht, vind ik. Mijn werk wil mensen aan het denken zetten over hoe onze maatschappij privileges organiseert.”

De betekenis van de slogan is meervoudig. “Natuurlijk moet je ook wat gek zijn om kunstenaar te worden”, weet d’Ursel. “In die zin zijn alle kunstenaars ook wel wat gehandicapt.”

De buurtbewoners reageren alvast wat onzeker op de installatie. “Ik merk dat veel mensen nu plots niet meer voor mijn poort durven staan. Ik moet ze nu nog gaan uitleggen dat ze dat in de week wel mogen, maar in het weekend, tijdens het Parcours, niet.”

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Cultuurnieuws , Gezien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni