Nieuwe Brusselse brouwers laten publiek proeven en kiezen
Het startsein van het Brussels Beer Project werd vorige week gegeven in de voormalige brouwzaal van brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst, momenteel de ontvangstruimte van het Centrum voor hedendaagse kunst Wiels. Deze brouwzaal uit de jaren dertig was ooit de grootste van Europa, en staat aldus symbool voor het grote Brusselse brouwverleden dat bijna helemaal is verloren gegaan. Maar het ziet er nu naar uit dat er naast de overblijvende lambiekbrouwerij Cantillon in Anderlecht, en de recente nieuwkomer Brasserie de la Senne in Molenbeek, nog een derde kleine brouwerij zal bijkomen.
Anders
Wat zijn de plannen van de jongens van Brussels Beer Project? Op dit ogenblik hebben zij in samenwerking met brouwer Bart Durlet van de Limburgse proefbrouwerij Anders al vier prototypes gebrouwen. Deze kregen allen een voorlopige naam (Alpha, Beta, Gamma, Delta) en een eigen kleurtje op het etiket (blauw, geel, rood, groen). Alle vier zijn het uitstekende speciaalbieren met een zekere bitterheid. Ze hergisten nog op fles waardoor ze zich nog even blijven ontwikkelen, en hebben een alcoholpercentage van 6 procent. Maar de ingrediënten, het recept, de smaakbalans en ook de kleur zijn telkens verschillend. Zo is de 'groene' Delta bijvoorbeeld veel hoppiger (bitterder) dan de onder meer met kardemom gekruide 'rode' Gamma, en is de blauwe Alpha meer een dorstlesser dan de gele Beta. Alle bieren zijn zoveel mogelijk met biologische ingrediënten gebrouwen. Drie van de vier bieren bevatten Belgische gerstemout, in twee ervan zorgen ook onze eigen Brusselse wilde gistorganismen Brettanomyces bruxellensis mee voor de vergisting.
Crowd
Eigenlijk zien de vier bieren met de vier kleurtjes er zo ook al hip en herkenbaar uit, maar De Brauwere en Morvan willen vooral niet de indruk wekken dat ze beergeeks zijn en zijn dus vast van plan om het Griekse alfabet uit hun gamma te bannen. Tijdens hun lanceerevenement presenteerden ze zich met mooie filmpjes en laagdrempelige proefworkshops op een aanstekelijke manier als overtuigde grootstedelingen. Ze willen voor een open, participatief en biologisch project gaan. Daarom willen de brouwers in eerste instantie de Brusselaars zelf laten beslissen welk van deze vier bieren ze als eerste zullen trachten te commercialiseren. Daartoe worden er tussen 12 en 26 juni zeven bierproeverijen georganiseerd in evenveel cafés verspreid over het gewest, die nu reeds allemaal volzet zijn. Op de zeven proeverijen wordt dieper ingegaan op de kunst van het proeven en op het recept van de vier bieren. Alle deelnemers kunnen een stem uitbrengen op hun favoriete bier. Op 29 juli wordt het uitverkozen bier bekendgemaakt op een groot slotevenement in Brass (de culturele site die een ander deel van de voormalige brouwerij Wielemans inpalmt) en daarna start ook een grote Facebookcampagne om aan het gekozen bier een naam te geven.
"We willen op deze manier breken met de geheimdoenerij die soms rond het brouwen van bier hangt, met de mythes rond zogezegd middeleeuwse recepten, en mee een alternatief bieden voor de smakeloze massaproducten van de grote brouwerijen. Zelf willen we juist heel open communiceren en informeren over onze werkwijze en de producten die we gebruiken," aldus De Brauwere en Morvan. "Die aanpak willen we ook verderzetten als we in onze tweede fase aan de opstart van een 'gemeenschapsbrouwerij' in Brussel beginnen. We kunnen er nog niet te veel over zeggen, maar we hebben zeker creatieve ideeën om geïnteresseerde Brusselaars op verschillende manieren in die brouwerij te laten participeren." Daar hoort zeer waarschijnlijk ook financiële crowdfunding bij. In eerste instantie mikken de twee op een bescheiden productie van zo'n 500 hectoliter per jaar, maar na drie jaar voltijdse arbeid zou een veelvoud daarvan mogelijk moeten zijn.
Meer informatie over Brussels Beer Project op www.beerproject.be of facebook.com/brusselsbeerproject
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.