Bij de start van het nieuwe schooljaar is er plek voor bijna 1.200 extra leerlingen in het Nederlandstalig basisonderwijs. Of dat zal volstaan om de groeiende vraag op te vangen is nog niet duidelijk.
1.200 extra plaatsen in Nederlandstalig basisonderwijs
Door de aanhoudende investeringen groeit de capaciteit van het Nederlandstalig onderwijs jaar na jaar. In september komen er precies 1.197 plaatsen bij in het basisonderwijs. Dat blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg bij minister Sven Gatz (Open VLD), in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Onderwijs.
De capaciteitstoename is daarmee een beetje kleiner dan vorig jaar, toen er ruim 1.400 plaatsen bijkwamen, maar het ging toen om een absoluut recordjaar.
In tegenstelling tot vorig jaar gaan dit jaar geen gloednieuwe basisscholen open. Wel zijn er drie bestaande scholen die kunnen uitbreiden door de voltooiing van nieuwbouw- en of renovatiewerken.
Het gaat dan om de basisschool Maria Boodschap in de Vlaamsesteenweg, Balder in de Zuidwijk in Sint-Gillis en Ket & Co (tot vorig jaar bekend als Windekind) in Molenbeek. Niet alle gecreëerde plaatsen worden daarbij in één keer ingevuld, maar op termijn gaat het in de drie gevallen om een verdubbeling van de capaciteit.
Freinetschool
Daarnaast is er dankzij een renovatie- en nieuwbouwproject ook een kleinere uitbreiding van de Sint-Jozefschool in de Ukkelse wijk Sint-Job. In Schaarbeek neemt de school Carolus Magnus haar gerenoveerde lokalen in gebruik, maar hier zijn geen bijkomende plaatsen. De tienerschool die vorig jaar van start ging in Anderlecht kan in september beschikken over haar volledige infrastructuur. Die was vorig jaar nog niet klaar.
Voor het secundair onderwijs zijn geen volledige cijfers voorhanden omdat niet alle instellingen zijn aangesloten bij het Lokaal Overlegplatform (LOP), maar met Keerpunt gaat alvast een compleet nieuwe school van start. De eerste middelbare freinetschool opent bovendien meteen op twee, zij het tijdelijke, locaties. De school vond onderdak in Vorst en in Molenbeek, in de nieuwbouw van Ket & CO. Samen gaat het om 80 plaatsen in het eerste jaar.
Bevolkingsgroei
Of de verschillende uitbreidingen zullen volstaan is nog maar de vraag. De voorbije jaren zagen we dat de vraag, gestuwd door de bevolkingsgroei, minstens even snel groeide als het aanbod. In het voorjaar was nog sprake van een plaatstekort van bijna 3.500 in het basisonderwijs.
Hoe de wachtlijsten evolueren is nog niet duidelijk. Het LOP basisonderwijs verwacht eind augustus enig zicht op de situatie, maar volledige duidelijkheid is er pas begin september. Dan moet immers blijken hoeveel aangemelde leerlingen uiteindelijk hun plaats niet opnemen omdat de ouders elders een oplossing vonden of een andere keuze maakten. Zo kunnen de wachtlijsten plots nog een heel stuk korter worden.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , basisonderwijs , nederlandstalig onderwijs , plaatstekort , schooluitbreiding
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.