Vlakbij het kanaal en het Biestebroekdok in Anderlecht zal de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) tegen 2024 twee basisscholen en evenveel middelbare scholen uit de grond stampen. Daardoor komen er 1.500 plaatsen bij in het Nederlandstalig onderwijs. Broodnodig in de buurt, omdat de capaciteitsdruk er het hoogst is van het hele Gewest.
1.500 plaatsen in Nederlandstalig onderwijs op komst in Anderlecht
De buurt van het Biestebroekdok in Anderlecht is vandaag nog een post-industrieel braakland, maar moet de komende jaren een enorme transformatie ondergaan. Er staan verschillende grote projecten op stapel, met heel wat sociale en privéwoningen, maar ook productieve activiteiten en andere functies. Niet zoveel verder, ter hoogte van de Paepsemlaan, duikt met de site Walcourt-Deleers, waar nu verouderde loodsen het kanaalbeeld bepalen, nog een ontwikkelingszone op.
Private partner
Het college van de VGC koos ervoor daar een grootschalig schoolinfrastructuurproject uit te werken. Er komen twee basisscholen, telkens voor 240 leerlingen, en twee secundaire scholen van elk 500 leerlingen. De lap grond van 20.000 vierkante meter zal daarnaast plaats bieden aan een crèche met 50 plaatsen. Er wordt nog bestudeerd of er ook plek is voor een kunstacademie.
De VGC slaat voor het project de handen in elkaar met de private partner Kairos, die de bouw van de scholen voor zijn rekening neemt. In ruil mag de projectontwikkelaar - bekend van onder meer de bekroonde Tivoliwijk in Laken - op de site ook woon-, winkel- en werkruimtes bouwen. Er zal ook gedacht worden aan groen en recreatie. Zo wordt de sportinfrastructuur van de scholen opengesteld voor de buurt.
De keuze om op zo'n grote site scholen te bouwen is niet toevallig. De gemeente Anderlecht vormt de omgeving van het vlakbij gelegen Biestebroekdok om tot een nieuw woongebied van 15.000 personen. Daardoor is er dringend nood aan extra onderwijscapaciteit. Sowieso is Anderlecht de Brusselse gemeente waar de capaciteitsdruk op het Nederlandstalig onderwijs het hoogst is. Ook in het nabijgelegen Vorst is het aanbod Nederlandstalig onderwijs heel beperkt.
Vraag groter dan aanbod
"De demografische ontwikkeling van Brussel dwingt ons om aan een hoog tempo scholen te blijven bouwen", verklaart minister Sven Gatz, in het VGC-college bevoegd voor onderwijs de keuze. "De vraag naar meer Nederlandstalig basisonderwijs is nog steeds groter dan het aanbod. Ook de vraag naar Nederlandstalig secundair onderwijs zal alleen maar toenemen."
Met het extra aanbod van in totaal zo’n 1.500 plaatsen (en mogelijk nog meer) is de geplande schoolinfrastructuur van dezelfde grootteorde als de voorzieningen op de Saint-Michelsite (Sint-Jans-Molenbeek), van Comenius (Koekelberg) of in de Gallaitstraat (Schaarbeek).
Lees meer over: Anderlecht , Onderwijs , Sven Gatz , schoolinfrastructuur Anderlecht , College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.