Er zullen dit schooljaar 1470 plaatsen bijkomen in het Nederlandstalige basisonderwijs in Brussel. En er zitten er nog eens 1814 in de pipeline. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Sven Gatz (Open VLD), VGC-collegelid voor onderwijs.
Nederlandstalig onderwijs groeit als kool
De capaciteitsuitbreiding volgt al enkele jaren een groeipad van zo’n duizend extra plaatsen per jaar. Daarmee wil Vlaanderen tegemoet komen aan de grote stijging van het aantal leerlingen in Brussel.
Vlaanderen doet hierbij een tik meer dan de Franse gemeenschap, waardoor het Nederlandstalig marktaandeel in Brussel ook lichtjes stijgt.
"De capaciteitsuitbreiding is hard nodig gebleken. Hadden we dit niet gedaan, zouden we vandaag in een niet te overziene crisis van plaatstekorten verkeren," aldus Gatz.
Schooluitbreiding in heel Brussel
Dit schooljaar zullen er 1.470 extra plaatsen gecreeërd zijn in het Nederlandstalige basisonderwijs in Brussel. De meeste scholen zijn al open, aan een aantal wordt de laatste hand gelegd. De coronacrisis heeft ook in de bouw voor vertragingen gezorgd.
De schooluitbreiding is er in heel Brussel. Het gaat bijvoorbeeld om een nieuwe basisschool op de Ekla-site in Molenbeek (220 extra plaatsen), een nieuwe gebouw voor de Iris-basisschool in Ukkel (240 extra plaatsen), of de afbraak en nieuwbouw van Everheide in Evere (240 extra plaatsen.) De grootste uitbreiding is er in Schaarbeek. Daar kunnen, in de Gallaitstraat, op korte termijn 340 extra leerlingen een plaatsje krijgen. Later komen daar nog eens 720 leerlingen bij voor het secundair onderwijs.
Voor het secundair onderwijs zullen er dit schooljaar 1.678 extra plaatsen zijn bijgemaakt, mede ook dankzij de opening van de gerenoveerde Saint-Michelfabriek in Molenbeek (606 extra plaatsen).
Opstart van nieuwe werven
Dit jaar starten ook heel wat nieuwe schoolwerven, die de schoolcapaciteit van het basisonderwijs in de hoofdstad verder moeten opdrijven. In de Ulensstraat in Molenbeek komt bijvoorbeeld een nieuwe school voor 384 leerlingen, in Ganshoren wordt de Sint-Lutgardis-basisschool gerenoveerd (198 leerlingen) en Poelbos in Jette krijgt een nieuw schoolgebouw (144 leerlingen). En dan is er nog de langverwachte basisschool van de stad Brussel in de Zennestraat (240 leerlingen). Voeg daar nog een rits bouwprojecten aan toe en er tekent zich een stijging af van 1.814 extra plaatsen. Voor het secundair onderwijs zitten er dit jaar geen nieuwe projecten in de pipeline.
Lerarentekort
Uit de beleidsverklaring van collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) bleek verder dat het lerarentekort dit jaar minder verontrustend is dan aan het begin van vorig schooljaar. Toen werd een record opgetekend. Het is nog niet duidelijk of dit komt door de zij-instromers, of door een arbeidsmarkt die door corona onder druk staat. Dat moet nu verder onderzocht worden.
Lees meer over: Onderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.