Van de 3261 kinderen die zich hebben aangemeld voor een plaats in het eerste jaar secundair A Nederlandstalig onderwijs in Brussel, kregen er 543 (17 procent) nog geen plekje toegewezen. "Ook wij als geboren en getogen Nederlandstalige Brusselaars kunnen onze zoon Cyriel niet inschrijven", zegt mama Ellen Windey. "Ons Brussel laat ons in de steek."
‘Als er geen plaats is in een Brusselse school, verhuizen we’
Maandag raakte bekend dat 17 procent van de leerlingen die zich aanmeldde voor het 1A-secundair onderwijs in de Nederlandstalige scholen in Brussel nog geen plek toegewezen kreeg.
204 van de geweigerde kinderen hadden slechts één schoolkeuze opgegeven. Als het kind niet toegewezen kan worden aan die ene school, dan valt het voorlopig uit de boot. Het systeem kent plaatsen toe zolang er scholen zijn om toe te wijzen. Een andere reden waarom een kind geen plaats toegewezen krijgt ondanks meerdere schoolkeuzes is dat de gekozen scholen allemaal populaire scholen zijn. Populair wil zeggen dat er meer aanmeldingen eerste schoolkeuze zijn dan de beschikbare vrije plaatsen voor die school.
Heel wat ouders kunnen hun kind dus nog niet inschrijven. Ellen Windey is een van die ouders. Ze heeft drie kinderen, onder wie de oudste, Cyriel, volgend jaar naar de middelbare school gaat. "We staan op zes wachtlijsten. Sommige troosten ons met de boodschap dat onze plaats op de wachtlijst hoopvol is, maar niemand kan zekerheid bieden", zegt Windey.
"Ik weiger om als Brusselaar mijn kinderen naar de rand te sturen"
Cyriel kreeg wel een plek in de Vlaamse rand. "Ik weiger om als Brusselaar mijn kinderen naar de rand te sturen", zegt Windey. "In tegenstelling tot heel wat familie en vrienden, besloten we om in de stad te blijven en niet te emigreren naar Vlaanderen. Onze kinderen hebben het recht om hun netwerk in Brussel verder uit te bouwen."
Hoewel Brussel als woonplaats een bewuste keuze is voor Windey en haar familie, kan daar binnenkort verandering in komen. "Ons Brussel laat ons in de steek. Als er geen plaats is voor mijn kinderen in een Brusselse school, verhuizen we waarschijnlijk naar de rand", zegt Windey.
Inschrijvingsprocedure
Volgens Windey ligt het grootste probleem bij de inschrijvingsprocedure. Wie een kind wil inschrijven in het 1A-secundair moet het eerst aanmelden voor de gewenste scholen. Na de aanmeldingsperiode worden de aangemelde leerlingen over de vrije plaatsen verdeeld. Pas dan weet je in welke school je kunt inschrijven.
Bepaalde groepen krijgen voorrang. Zo krijgen leerlingen met minstens één ouder die genoeg Nederlands spreekt voorrang voor 65 procent van het totaal aantal plaatsen. Leerlingen die vanaf de start van de leerplicht steeds les gevolgd hebben in een Nederlandstalige basisschool in Vlaanderen of Brussel, krijgen voorrang voor 15 procent van de plaatsen.
"Wij voldoen aan beide criteria, maar we kunnen slechts voor één optie kiezen", zegt Windey. "Nochtans zijn we een van de weinige volledig Nederlandstalige Brusselse gezinnen. We kunnen daardoor ook niet rekenen op het Franstalig onderwijs."
Windey stelt daarom voor om woonplaats ook te laten meespelen. "Alleen voor unieke opleidingen zou je een afzonderlijk inschrijvingssysteem kunnen voorzien, zodat elk kind wel een uitgebreide studiekeuze heeft.
Wachtlijst
Wat met de kinderen die nog geen school toegewezen kregen? "Kinderen zonder onderwijsinstelling of zonder een plaats in hun eerste schoolkeuze komen automatisch op de wachtlijst. Deze wachtlijst geldt tot en met 6 oktober 2023. Er kunnen de komende weken en maanden nog verschuivingen gebeuren. Kinderen die nu op de wachtlijst staan kunnen dan opgevist worden door de school", zei LOP Brussel maandag.
Dat brengt stress en onzekerheid met zich mee, zegt Windey. "Het is heel frustrerend dat we misschien nog enkele maanden niet zullen weten of we Cyriel al dan niet in een Brusselse school kunnen inschrijven. Ze proberen op allerlei manieren Nederlandstaligen naar Brussel te lokken, maar ondersteun het dan ook", besluit ze.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , secundair onderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.