Cyberpesten, en pesten in het algemeen, is en blijft een groot probleem op Brusselse scholen. Pesterijen die op de speelplaats ontstaan, zetten zich na de bel vaak voort via sociale media en andere kanalen. Om leerlingen duidelijk te maken hoe ernstig het probleem is, stelt Ukkels gemeenteraadslid Jérôme Toussaint (MR) voor om de hulp van lokale politiediensten in te schakelen.
| Vaak zetten pesterijen die op de speelplaats ontstaan zich na de bel voort op sociale media.
Jérôme Toussaint (MR) is lid van de politie- en gemeenteraad in Ukkel en haalde het onderwerp recent aan tijdens de politieraad van zone Marlow. Daarbij verwees hij naar een strategie die sinds kort in Waals-Brabant wordt toegepast.
“Een secundaire school heeft daar in samenwerking met de lokale politiezones sensibiliseringsacties georganiseerd in alle klassen van het eerste middelbaar”, legt hij uit. “Het idee was om uitleg te geven over de juridische aspecten van pesten, leerlingen bewust te maken van de gevolgen en hen op het belang van omstanders te wijzen.”
Toussaint vraagt zich af of een soortgelijke aanpak ook in de scholen op het grondgebied van politiezone Marlow heil kan bieden, aangezien ze "ervoor kan zorgen dat leerlingen beseffen hoe ernstig de gevolgen van pesten kunnen zijn."
'Reeks initiatieven'
In haar antwoord stelt de politiezone dat die zich "bewust is van de noodzaak om (cyber-)pesten in de schoolomgeving van de drie gemeenten aan te pakken”, en er wordt gewezen op de initiatieven die reeds van kracht zijn.
“De drie gemeenten van de politiezone Marlow - Oudergem, Watermaal-Bosvoorde en Ukkel - hebben al een reeks initiatieven genomen om pesten tegen te gaan. In het lager onderwijs worden regelmatig sensibiliseringsavonden georganiseerd voor leerlingen en hun ouders. Daarin wordt vooral aandacht geschonken aan het strafrechtelijke aspect van pesten en de procedure voor het indienen van een klacht”, klinkt het.
Volgens de politiezone worden er ook regelmatig sensibiliseringsacties georganiseerd, met name in de Ukkelse scholen. “Die sessies zijn een mix van theorie en discussies met de leerlingen en worden georganiseerd op vraag van de scholen."
"Ze gaan over pesten, cyberpesten, maar ook over de mogelijke gevaren van sociale media", klinkt het. In 2022 namen in totaal zo’n zeshonderd leerlingen deel aan zo’n sensibiliseringsactie.
Politiezone Brussel-Zuid
Ook op het grondgebied van de politiezone Brussel-Zuid worden politiemensen ingezet in de strijd tegen pesten. Twee overlegassistenten gaan – vaak vergezeld door agenten – op bezoek in verschillende scholen. Tijdens die bezoeken worden er telkens een aantal thema’s aangekaart, waaronder pesten.
“Onze overlegassistenten werken voor de politie, maar hebben geen politiebevoegdheid”, zegt Sarah Frederickx, woordvoerster van de politiezone Brussel-Zuid. “Dat betekent dat zij, in tegenstelling tot agenten, niet verplicht zijn om te reageren wanneer ze op de hoogte worden gebracht van bepaalde feiten. Daardoor is er minder wantrouwen en is het gemakkelijker om het vertrouwen van leerlingen te winnen.” De overlegassistenten vormen een soort van eerste aanspreekpunt voor jongeren, die van daaruit "gericht kunnen worden doorverwezen naar de juiste dienst of instantie".
Daarnaast schakelt Brussel-Zuid ook agenten van de jeugdsectie in. “Zij doen ongeveer hetzelfde, maar richten zich meer op adolescenten en worden ingeschakeld op vraag van de scholen”, zegt Frederickx. “Meestal spelen er dan heel concrete problemen. Die kunnen betrekking hebben tot pesten, maar even goed tot familiale problemen of een spijbelproblematiek.”
Meldpunt
Frederickx duidt ook op het bestaan van een meldpunt, waarop scholen zelf kunnen signaleren dat er een probleem is. “Op die manier kunnen we probleemspecifiek reageren via de juiste dienst, maar meestal hebben die meldingen betrekking tot overlast of gerechtelijke zaken, niet zozeer tot pesten.”
In welke scholen de politiezone Zuid precies actief is in de strijd tegen pesten, kan Frederickx niet zeggen, "maar het gaat om zowat alle scholen op ons grondgebied".
Of een politiebezoek in de klassen een goed idee is? “Het is sowieso een problematiek die bespreekbaar moet worden gemaakt en er is ook ruimte om aan te duiden welke rol de politie daarin speelt”, zegt Frederickx. “Maar wij zijn ook heel erg gericht op partnerschap en wat ons betreft kan Child Focus daarin een grote rol spelen, aangezien zij een grote expertise hebben om op verder te werken."
Lees meer over: Anderlecht , Brussel , Sint-Gillis , Ukkel , Vorst , Onderwijs , cyberpesten , pesten op school