De contacttracing na bevestigde coronagevallen op scholen leidt tot veel extra werklast, beamen de Brusselse CLB's van de drie netten. In totaal hebben de CLB's weet van ongeveer 20 positieve coronatests op Brusselse Nederlandstalige scholen. Volgens gezondheidsinstituut Sciensano ligt dat in lijn van de verwachtingen. "In landen waar geen mondmasker op school gedragen wordt ligt het aantal besmettingen veel hoger."
De Brusselse CLB's krijgen op dit moment al enorm veel vragen van scholen en ouders rond vermoedens van besmettingen, en wat er bijvoorbeeld moet gebeuren met kinderen die uit risicogebieden komen. Daar komt dan de contacttracing bij de leerlingen nog eens bovenop. Zo moest de kleuterafdeling van De Telescoop in Laken al gesloten worden, en gingen tien leerkrachten en vier secretariaatsmedewerkers op een school in Molenbeek verplicht in quarantaine.
"Om een voorbeeld te geven: gisteravond liet een van mijn artsen me om 22 uur weten dat hij eindelijk klaar was met de tracing rond één coronageval", zegt Dries Vandermeesch van het GO! CLB. "De arts moet eerst in kaart brengen met welke kinderen de positief geteste persoon (leerkracht of leerling) in nauw contact is geweest. Net als bij volwassenen betekent dat langer dan een kwartier op minder dan anderhalve meter afstand, zonder mondmasker."
De ouders van de hoogrisicocontacten, die thuis moeten blijven, worden vervolgens opgebeld door de medewerkers van het CLB. "Dat zijn geen telefoontjes van 5 minuten", zegt directrice Peggy Lamair van het CLB N-Brussel, van de gemeentescholen. "Al die ouders moeten goed geïnformeerd en gerustgesteld worden, en zij hebben uiteraard veel vragen."
Normale werking in gedrang
In totaal hebben de drie CLB's momenteel weet van een 20-tal coronagevallen op de Nederlandstalige scholen in Brussel: een tiental in de katholieke scholen, acht waarvan al zes zeker bevestigd in de scholen van het gemeenschapsonderwijs, en twee in de Brusselse gemeentescholen. Het GO! bekijkt in drie scholen nog welke maatregelen genomen moeten worden, omdat het geen bemetting van leerlingen maar van hun familieleden betreft.
Alle drie de CLB's vrezen voor hun normale werking: de medische consults en in sommige gevallen ook de vaccinaties moeten door de zware coronawerkdruk uitgesteld worden. "Bovendien moeten we ook nog consults inhalen van vorig schooljaar", zegt Elisabet Campforts van VCLB Pieter Breughel, het CLB van het vrije net.
"We hadden wel coronagevallen verwacht, maar niet in deze mate", zegt haar collega Vandermeersch. "Het schooljaar is amper een week oud, en dit zorgt al voor zoveel werkbelasting", reageert Campforts. "De herfst moet nog komen. In welke mate wij dit gaan volhouden is een reële bezorgdheid." Ze roept leerkrachten in lerarenkamers op zeker de sociale afstanden te bewaren. "Want als groepen leerkrachten in quarantaine moeten komt de normale werking van scholen in het gedrang."
Campforts merkt op dat haar CLB op één uitzondering na nog niet gecontacteerd werd door het coronacallcenter, dat volgens de procedure het CLB op de hoogte zou moeten stellen dat dan de situatie verder moet afhandelen. "Het zijn telkens de ouders of de school zelf die ons verwittigen. En dan handelen wij uiteraard ook." Peggy Lamair van het CLB N-Brussel kreeg al wat meer telefoontjes van de contacttracers. "Maar ze zijn inderdaad zeker niet de eerste die een geval melden."
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , besmetting coronavirus , besmettingen coronavirus , contact tracing coronavirus , clb , school
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.