In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is het aantal verontrustende situaties bij jongeren stevig opgelopen. De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) stelden dit schooljaar al bijna een verdubbeling vast van het aantal interventies ten opzichte van het vorige schooljaar. Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) maakte de cijfers vrijdag bekend na een vraag van Bianca Debaets (CD&V) in de raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).
CLB's zien bijna verdubbeling van verontrustende situaties bij Brusselse jongeren
Lees ook: Activisten bezetten al hele maand de Donderberg: ‘Als het moet, blijven we de hele winter'
Na de uitbraak van de coronapandemie stelden de CLB's in mei 2020 al vast dat het aantal interventies rond problemen thuis en andere negatieve signalen veel hoger lag dan het jaar voordien. Die trend zet zich voort.
Dit schooljaar, in de periode september 2020 tot en met februari 2021, telden de CLB's 910 interventies rond verontrustende situaties bij 230 leerlingen. Een stevige stijging in vergelijking met de 521 interventies voor 161 leerlingen in dezelfde periode van vorig schooljaar.
Extra middelen voor CLB's
"Tot nu toe werden nog geen aanvullende maatregelen inzake verontrustende situaties bij jongeren genomen naar de Brusselse CLB's toe. Wel werden er vorig jaar vanuit de Vlaamse Gemeenschap extra middelen toegekend aan de CLB's in het kader van contactonderzoek", zegt minister Gatz.
"Dit maakte dat ons eigen CLB N-Brussel, dat verbonden is aan de VGC, tijdelijk acht extra personeelsleden heeft kunnen aanwerven. Daardoor kwam er weer ruimte vrij voor prioritaire opdrachten, zoals verontrustende situaties bij jongeren."
Het aantal meldingen dat door de CLB's werd overgemaakt aan het Brussels parket steeg ook aanzienlijk, van twee naar negen.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , brusselse scholen , clb