Tijdens een debat over onderwijs in het Brussels parlement heeft Groen-fractieleider Bruno De Lille de N-VA ‘zwarte racisten’ genoemd. Die uitspraak nam hij terug, maar zijn verontwaardiging blijft. "Het voorrangssysteem dat de N-VA voorstelt creëert een systeem van apartheid.”
De Lille noemt N-VA ‘zwarte racisten’ in onderwijsdebat
De uitspraak ontglipte De Lille afgelopen vrijdag, tijdens een debat van de Vlaamse Gemeenschapscommissie over het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel. “De formulering was niet gelukkig, vanwege de link naar collaboratie met de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik had het beter niet gezegd. Vooral omdat het de aandacht weghaalt van waar het eigenlijk om draait: de inhoud van het debat,” zegt De Lille.
Voorrangsregeling
N-VA wil de voorrangsregels voor leerlingen die worden toegelaten tot het Nederlandstalig secundair onderwijs aanscherpen. “Het Nederlandstalig onderwijs is zo populair in Brussel, dat te veel ouders naast de middelbare school van hun voorkeur grijpen," zegt Liesbet Dhaene (N-VA). Ze noemt het 'absurde' voorbeeld van een klas met grotendeels kinderen van anderstalige ouders waar een kind van Nederlandstalige ouders geen plaats kreeg. "Dat valt niet uit te leggen. De voorrangsregels zijn daarvoor bedoeld.”
Bij een systeem waarin kinderen met Nederlandstalige ouders voorrang krijgen, vallen volgens De Lille kinderen buiten de boot. “Anderstaligen zijn niet automatisch Franstaligen,” zegt De Lille. “Als anderstalige kinderen al zes jaar les volgens in onze Nederlandstalige basisscholen, zijn ze voor ons Nederlandstalig. Als je enkel ‘echte’ Vlamingen voorrang geeft, dan creëer je tweederangsburgers die het volgens N-VA nooit goed genoeg zullen doen. Ik zie geen verschil met Zuid-Afrikaanse apartheid."
Plaatstekort
Op dit moment wordt 55 procent van de plaatsen gereserveerd voor kinderen met ouders die B2-niveau van het Nederlands kunnen aantonen. Dat percentage zou volgens Liesbeth Dhaene omhoog moeten, zodat kinderen die uit een Nederlandstalig gezin komen, niet buiten de boot vallen. Het exacte percentage dat nodig is om al die kinderen toch een plaats te geven in een school naar keuze, moet volgens Dhaene onderzocht worden door onderwijsplatform LOP.
Aanleiding voor het debat over de voorrangsregeling is de voorspelling dat er binnen enkele jaren een groot tekort aan plaatsen in het secundair onderwijs zal zijn. Volgens de capaciteitsmonitor van de Vlaamse overheid gaat het om ruim 2.700 plaatsen in 2020.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Bruno De Lille , Liesbeth Dhaene
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.