De oprichters van de vzw Ladder'op.

Eigen stek voor huiswerkbuddy's: 'We benen de vraag nauwelijks bij'

JP
© BRUZZ
06/01/2018

De vzw Ladder'op, een initiatief van vier Brusselse schoolvriendinnen, helpt kinderen die het moeilijk hebben op school. Binnenkort kan de vzw een eigen stek in Anderlecht openen en gaat één van de oprichters parttime aan de slag bij de onderneming.

Luna Batota kwam als kind van Iraakse ouders op haar twaalfde naar Brussel. Meekomen op school was niet altijd gemakkelijk. Hoewel haar moeder wiskundelerares was geweest in Irak, kon die haar niet helpen met haar huiswerk. Luna kende de specifieke termen niet in het Arabisch, en haar moeder niet in het Nederlands.

Haar vriendinnen van het Sint-Guidocollege in Anderlecht kwamen dezelfde problemen tegen. Hadiatou Diallo kwam uit Guinee, Cinzia Tagliavini was geboren in België, maar had Italiaanse ouders. Hannelore Piens tot slot keek als Vlaamse haar ogen uit in multicultureel Brussel.

De vier vriendinnen raakten evenwel zonder kleerscheuren door hun schoolloopbaan, en kozen daarna studies als biomedische wetenschappen, milieumanagement en politieke wetenschappen. “Gelukkig is het ons allemaal gelukt,” zegt Batota.

Maar om ook Brusselse jongeren van vandaag te helpen slagen, startten de vier vriendinnen in april 2015 de vzw Ladder’op. Het idee was simpel: de vzw zou kinderen uit kansarme gezinnen, of met ouders van allochtone afkomst, een duwtje in de rug geven door te helpen met het huiswerk, te inspireren en ondersteunen.

Het viertal ging op zoek naar enthousiaste vrijwillige begeleiders, die zich melden via leerkrachtopleidingen aan de Erasmushogeschool of Odissee. Anderen stelden zich spontaan kandidaat, omdat ze iets wilden terugdoen voor de maatschappij.

De vrijwilligers bieden de leerlingen thuis een één-op-één begeleiding. “Dat kan gaan om hulp met hun planning, of hulp bij specifieke vakken,” zegt Batota.

ladderop2.jpg

| Kinderen tijdens de workshop rond daklozen in Brussel.

Vzw blijft groeien

De vzw is ooit begonnen met begeleiding van leerlingen op twee scholen: De Buurt in Schaarbeek en de Basisscholengemeenschap Sint-Pieter & Sint-Guido. Inmiddels begeleidt de vzw kinderen uit heel wat gemeentes, waaronder Molenbeek, Koekelberg, Laken en Jette. Afgelopen jaar hielp de vzw 67 kinderen met evenveel vrijwilligers. Er komen regelmatig verzoeken bij. "We benen de vraag nauwelijks bij," zegt Batota. Er staan 15 kinderen op de wachtlijst.

De klassieke huiswerkklasjes op scholen vullen het gat volgens de vzw niet. “Bij de huiswerklessen op school zijn vaak ruim twintig leerlingen aanwezig. Dan heeft een leerkracht geen tijd om een leerling persoonlijk bij te staan.” Ook ouders kunnen niet altijd bijspringen: omdat ze te druk bezig zijn met werken, of omdat ze een andere taal spreken.

Droom die uitkomt

Met het lokaal, dat het Anderlechts dienstencentrum De Kaai beschikbaar stelt, gaat een droom van de vzw in vervulling. Op die plaats zullen de oprichters de begeleiders ontmoeten, en ook leerkrachten of ouders ontmoeten. Daarnaast gaat één van de oprichters parttime voor de vzw werken.

De ambities van Ladder'op zijn groot. Vorig jaar organiseerde De Ladder’op een workshop rond daklozen in Brussel voor kinderen die met veel vragen zaten rond het thema. Dat hoopt de vzw vaker te doen. Maar eerst moet het nieuwe lokaal feestelijk worden ingehuldigd op 26 januari, tegelijkertijd met de lancering van een nieuwe website en bijpassend fris logo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , huiswerkbegeleiding , gelijke kansen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni