Sven Gatz (Open VLD) bij het partijbureau van zijn partij na de verkiezingen van 26 mei 2019

| Sven Gatz (Open VLD), Brussels minister en VGC-collegelid voor Onderwijs.

Gatz wil meer leerkrachten uit privé aantrekken met behoud van anciënniteit

SN
© BRUZZ
27/08/2019

De zoektocht naar leerkrachten wordt ieder schooljaar moeilijker, en er studeren te weinig leraren af. Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs in de VGC, wil nieuwe kandidaten uit de privésector aantrekken. “We willen onderzoeken of ze hun anciënniteit kunnen overdragen.”

“Ongezien,” noemde Piet Vandermot van de Brusselse scholengroep Sint-Goedele de huidige zoektocht naar bekwame leerkrachten in het Nederlandstalig onderwijs. Er zijn niet alleen meer leerlingen, de lerarenopleidingen leveren ook te weinig nieuwe leraren af.

Brussels minister en VGC-collegelid voor Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) wil daarom inzetten op zogeheten 'zij-instromers', samen met zijn toekomstige collega in de Vlaamse regering. “We willen mensen die vandaag een andere job uitoefenen warm maken voor het onderwijs. Dan is behoud van anciënniteit een cruciaal punt", zegt de minister aan BRUZZ.

"Anciënniteit behouden kost geld. Maar wat is de factuur van een gebrek aan leerkrachten?"

Sven Gatz (Open VLD), VGC-collegelid voor Onderwijs

Wie op dit moment na een loopbaan in de privésector overstapt naar het lerarenberoep, start opnieuw onderaan de ladder en moet vaak heel wat loon inleveren. Maar de anciënniteit van die zij-instromers deels of geheel behouden, kost de Vlaamse overheid wellicht ook een aardige som.

“Daarover moeten we samenzitten met de vakbonden en de Vlaamse minister van Onderwijs. Anciënniteit vergoeden kost geld, maar wat is de factuur van het gebrek aan leerkrachten in het onderwijs? Die afweging zullen we moeten maken,” aldus Gatz. In de onderhandelingen voor de nieuwe Vlaamse regering ligt het onderwerp op tafel, al kan Gatz daar geen details over geven.

Geen Brusselpremie

Wat de VGC in Brussel wel doet, is ondersteuning bieden en campagne voeren. Het nieuwe Baobab-project, dat gemotiveerde jongeren al tijdens hun opleiding wil inzetten in het Brusselse kleuteronderwijs, is volgens Gatz een goed voorbeeld. Ook het Onderwijscentrum Brussel steunt startende leerkrachten en schoolteams, met het oog op specifiek Brusselse uitdagingen zoals meertaligheid.

“Of we daar een tandje kunnen bijsteken, zal afhangen van onze financiering,” zegt Gatz. Een Brusselpremie voor wie in de hoofdstad lesgeeft, zoals eerder geopperd werd door GO! Brussel, daar gelooft hij minder in. “Bij de administratie van de VGC werken we al met Brusselpremies, en we merken dat die maar een geringe impact hebben. Belangrijker is dat mensen graag in Brussel komen werken, liefst een hele loopbaan lang.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Politiek , Sven Gatz , lerarentekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni