Juni 2020: studenten aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) leggen hun examens af in de ruimtes van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), met respect voor social distancing

| Juni 2020: studenten van de VUB leggen hun examens af met respect voor social distancing.

Het hoger onderwijs in Brussel schakelt nog op geen enkele campus over naar code rood. Dat is vanochtend besproken tijdens een overleg van het Gewest, de betrokken burgemeesters en de onderwijsinstellingen. Intussen verschillen de universiteiten en hogescholen van aanpak: van code geel aan de VUB, tot het striktere oranje in de hogescholen.

Vanaf maandag zal de Erasmushogeschool nog wat "wieden" in de lessenroosters, zegt directrice Ann Brusseel daarover. De studenten werden woensdag al ingelicht dat hun lessenroosters opnieuw zouden veranderen, maar intussen is er dus een officiële omslag. "Dit is geen code rood. We blijven in code oranje, maar hebben beslist om de theoretische vakken toch nog te schrappen", zegt Brusseel. "Dat betekent vooral voor de eerstejaars dat ze minder les op de campus zullen hebben. De richtlijn is om alles wat digitaal kan doorgaan, digitaal te laten gebeuren."

Bij een code rood zou er nog maar 10 procent van de normale bezetting mogen zijn op de campus en dat is nu nog niet het geval. Daardoor kunnen de laboratoriumvakken wel nog doorgaan.

Ook de Odiseehogeschool werkt al sinds de tweede lesweek volgens code oranje en behoudt die regeling. "Binnen code oranje is onze bezettingsgraad sowieso al fors naar beneden gebracht", zegt woordvoerder Tom Deschacht. "Zolang er geen code rood opgelegd wordt, blijven we dus verderwerken onder code oranje."

De kleurencodes moeten worden opgelegd door de burgemeester van de gemeente waar de campus zich bevindt, maar voorlopig is nog nergens in Brussel beslist om een hogere onderwijsinstelling een striktere code op te leggen. Zo blijft de VUB en ook de ULB voorlopig gewoon lesgeven onder code geel.

Bij de hogescholen ligt dat moeilijker omdat de leslokalen er vaak kleiner zijn en de vakken praktischer. "Het is zeker niet zo dat we enkel naar besmettingen buiten de campus kijken. Wij treden daarom streng op tegen studenten die de regels op school niet volgen", zegt Brusseel, die zelf al drie studenten schorste omdat ze geen mondmasker wilden dragen. "Al is mijn grootste bezorgdheid dat veel studenten de boodschap daarbuiten nog niet vatten: met feestjes op kot zijn we nog verder van huis dan dat ze op café zouden gaan."

De Erasmushogeschool werkt nu aan een campagne met enkele studenten die ze als influencer willen inschakelen op sociale media. Samen met de communicatiedienst gaan die studenten filmpjes maken om online te verspreiden. Brusseel zegt wel dat nog niet alle aangesproken studenten mee zijn met het plan. Bij de Odiseehogeschool drijven ze de sensibilisering intussen verder op met extra borden op de campus. "De regels worden door het overgrote deel van de studenten gerespecteerd, maar we voelen dat het nodig is om de boodschap te blijven herhalen", zegt Deschacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , hoger onderwijs , code rood

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni