Wie met foto, audio of video wil experimenteren maar er de digitale tools niet voor heeft, kan vanaf nu in het Medialab van Bibliotheek Muntpunt terecht. Tot 17 oktober, want dan is de testfase ten einde en kunnen gebruikers mee nadenken over het definitieve Medialab.
Gratis Medialab in Muntpunt met workshops
Het Medialab van Muntpunt start met vijf computers, met daarop heel wat (iets duurdere) software zoals Adobe Creative Cloud (met programma’s als Photoshop of InDesign), tekensoftware AutoCad en Microsoft Office. Je kan er ook tools gebruiken zoals een iPad of fotoscanner. Allemaal gratis voor wie een bibliotheekkaart heeft.
Een logisch verlengde van de bib, klinkt het. “Bibliotheken hebben altijd toegang tot kennis verleend, en vandaag beperkt zich dat al lang niet meer tot boeken alleen,” zegt Eva Drees van Muntpunt. Het is ook een manier om de digitale kloof te dichten én creativiteit aan te moedigen.
“De bedoeling is dat de gebruikers van het Medialab ook gaan samenwerken. Er zal altijd iemand van de bibliotheek aanwezig zijn, maar da’s niet altijd een expert. Als de ene gebruiker bijvoorbeeld veel weet van video en de andere net een krak is in audio, kunnen die elkaar verder helpen,” aldus Drees. Uiteraard zijn er ook boeken ter beschikking die de absolute beginners op weg kunnen zetten.
Podcastsessie en fotoworkshop
Deze ‘Medialab Loading’ is nog maar een proefversie. “Het heeft geen zin om al een heel kader uit te werken als daarna blijkt dat de gebruikers eigenlijk iets anders willen,” verduidelijkt Drees.
Een maand lang kan iedereen Medialab uittesten, zelfstandig of tijdens een van de activiteiten. Zo zijn er Google Ateliers, podcastsessies, fotografieworkshops, met Brusselse bekenden als Sara Lou, Hassan Al Hilou en Reine Elisabeth Nkiambote. Iedere donderdag blijft het Medialab ook extra laat open, tot 23 uur. Na 17 oktober kunnen gebruikers mee nadenken over de definitieve uitwerking van Medialab in Muntpunt.
Eerder lanceerde de Erasmushogeschool ook al medialab.brussels. Dat is iedere woensdag open voor iedereen, van 13 tot 20 uur. De tools zijn er nog een stuk geavanceerder: je vindt er bijvoorbeeld camera’s, een belichtingsinstallatie, 3D-scanners en virtual reality-headsets.
Lees meer over: Brussel-Stad , Onderwijs , Samenleving , Muntpunt , Eva Drees , Medialab
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.