Vrijdagavond start de lentevakantie voor leerlingen in het Franstalig onderwijs. Verschillend met de vorige schoolvakanties, is er nu geen overlapping met het Nederlandstalig onderwijs. Dat zorgt vooral voor problemen in Brussel.
Lentevakantie Franstalig onderwijs gestart: impact op toerisme, MIVB en familie-uitstapjes
Door de nieuwe vakantieregeling in Franstalig België is het de eerste keer dat de vakanties in het voorjaar gespreid zijn over verschillende periodes. De lentevakantie voor de Franstalige Belgen start op zaterdag 29 april en duurt tot zondag 14 mei.
Waarbij de andere schoolvakanties nog voor een stuk overlappen, is dat bij de lentevakantie niet het geval. In Brussel, waar beide regelingen gelden, zorgt dat voor moeilijkheden. "Ik ben leerkracht in het Nederlandstalig onderwijs", zegt Anne-Laure Guerin. "Mijn man is leerkracht in het Franstalig onderwijs. Door de nieuwe regeling ziet mijn man onze kinderen niet meer tijdens de vakantie."
De verschillende vakantieregelingen hebben ook een impact op het openbaar vervoer. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) pleit daarom voor eenzelfde systeem voor het Frans- en Nederlandstalig onderwijs. "Het is moeilijk om de vraag tijdens de vakanties in te schatten", zegt haar woordvoerder. "Ook wil het personeel vaak vakantie als hun kinderen vakantie hebben, wat nu ook in verschillende periodes is. Het zou beter zijn om zoveel mogelijk overlap, of idealiter volledig dezelfde schoolkalender te hanteren."
De MIVB heeft afgelopen zomer haar dienstregeling al aangepast aan de nieuwe schoolkalender van het Franstalig onderwijs, al is het verschil tussen de klassieke dienstregeling en die tijdens schoolvakanties aanzienlijk verkleind, zegt woordvoerder van MIVB An Van hamme. "Al enkele jaren werkt de MIVB aan een groter aanbod tijdens de schoolvakanties, omdat veel reizigers geen scholieren of studenten zijn en voor hun verplaatsingen op de MIVB zijn aangewezen." Ook zijn er versterkingen op de lijnen die de belangrijkste Nederlandstalige scholen bedienen in de weken dat alleen deze scholen open zijn.
"Los van de praktische problemen in Brussel en de rand, is het gewoon een beter systeem"
Ook bij vrijetijdsactiviteiten, zoals culturele instellingen en sportorganisaties, is er een impact door de nieuwe schoolkalender. "Dat is een enorme reorganisatie", zegt Molenbeeks schepen van Nederlandstalig Onderwijs Jef Van Damme (one.brussels-Vooruit). "Het is nu vooral moeilijk omdat er geen overlap is."
Van Damme is eveneens voorstander van het Franstalig systeem. "Los van de praktische problemen in Brussel en de rand, is het gewoon een beter systeem. Dat bewijzen verschillende studies, zowel voor het welzijn van het kind als voor dat van de leerkrachten. Bovendien is er in de meeste landen al een kortere zomervakantie en langere tussenvakanties. Vlaanderen begint de uitzondering te worden."
'Geen draagvlak'
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is alvast geen voorstander van een omschakeling naar de nieuwe kalender. "Uit verschillende adviezen en bevragingen is gebleken dat hier geen draagvlak voor is. Bovendien willen we absoluut geen hervorming die leidt tot minder lestijd, zoals bij het Franstalig onderwijs gebeurd is. Het is waar dat er nu – zeker in Brussel – praktische uitdagingen zijn die er niet waren toen de vakanties nog gelijk vielen, maar het is niet het Nederlandstalig onderwijs die deze uitdagingen gecreëerd heeft", meldt zijn woordvoerder.
Uit een peiling bleek eerder inderdaad al dat de grote meerderheid van de leraren in het Nederlandstalig onderwijs niet wil dat de zomervakantie ingekort wordt. Al was er bij de Nederlandstalige Brusselse leerkrachten iets meer animo voor een hervorming van de vakanties. Dat bleek uit een enquête die Van Damme lanceerde, samen met de Vooruit-schepenen van Nederlandstalig Onderwijs in Stad Brussel (Ans Persoons), Anderlecht (Elke Roex), Sint-Joost-ten-Node (Lydia Desloover) en Vlaams fractieleider van Vooruit Hannelore Goeman.
Om te weten hoe de Brusselaar er nu over denkt, lanceerden de schepenen opnieuw een gelijkaardige enquête. "Nu trekken we het ook breder, tot onder andere ouders en mensen uit het jeugdwerk. De enquête werd gisteren gelanceerd."
Gevolgen buiten Brussel
De hervorming van de schoolvakanties heeft ook een impact buiten Brussel, onder andere voor horeca en hotels. Aan de vooravond van de lentevakantie noteren kusthotels 25 procent meer reservaties dan bij de start van de paasvakantie in Vlaanderen.
De kusthoreca liet al weten dat de vakantie extra personeelsproblemen met zich zal meebrengen. De horecasector aan zee rekent doorgaans op jobstudenten tijdens vakantieperiodes. Maar de komende twee weken zitten heel wat studenten in een blok- of examenperiode.
"Er is al een personeelstekort in de horeca, en dat probleem wordt door de nieuwe vakantieregeling versterkt", aldus Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , hervorming Franstalige schoolvakanties , Jef Van Damme , Elke Van den Brandt , Ben Weyts , MIVB , an van hamme
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.