Franstalige basisscholen in Brussel vinden bijna geen leerkrachten die in staat zijn Nederlandse les te geven. De schaarste is zo acuut dat Anderlecht een premie van 160 euro bruto invoert voor onderwijzers die een taalexamen Nederlands halen. In Brussel-Stad bestaat een dergelijke premie al sinds 2011.
Het was de Schaarbeekse schepen van Franstalig onderwijs, Michel De Herde (Défi), die de kat de bel aanbond. “Een echte Nederlandse les verzekeren in het lager onderwijs is bijna mission impossible”, zei hij dinsdag aan de RTBF.
In principe moeten kinderen in het Franstalige onderwijs in Brussel vanaf het derde leerjaar drie uur Nederlands per week krijgen, en zelfs vijf uur vanaf het vijfde leerjaar. Maar de werkelijkheid is anders. Het is enorm moeilijk om onderwijzers te vinden die in staat zijn het vak te geven, stelt De Herde vast.
Hij is niet de enige die aan de alarmbel trekt. In Molenbeek is burgemeester Françoise Schepmans (MR) bevoegd voor Franstalig onderwijs. Schepmans vertelde aan de RTBF dat ze eigenlijk 18 FTE’s (voltijdse equivalenten) Nederlands nodig heeft, maar er maar 11,5 in dienst heeft. Ook in Anderlecht kunnen ze nog 6 FTE’s gebruiken voor de Nederlandse lessen.
Salaris is te laag
Er zijn drie redenen voor de schaarste. Nederlands mag in Franstalige lagere scholen enkel door bachelors met een lerarenopleiding in moderne talen worden gegeven, legt onderzoeker Eloy Romero-Muñoz van de Franstalige hogeschool Francisco Ferrer uit. Maar die kunnen ook in het lager secundair aan de slag, waar ze meer betaald worden. Blijven over: de leerkrachten basisonderwijs die een optievak Nederlands hebben gevolgd.
Vier van de vijf Brusselse hogescholen die Franstalige onderwijzers opleiden, zouden dat optievak volgens de RTBF echter afgeschaft hebben, wegens gebrek aan interesse bij de studenten. De Herde en Romero-Muñoz wijzen er allebei op dat veel leerkrachten bovendien pendelaars uit Wallonië zijn, die zelfs nooit een uur Nederlands hebben gehad. Terwijl Frans in Vlaanderen een verplicht vak is, kunnen scholieren in Wallonië kiezen tussen Engels en Nederlands.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.