De onthaal- en kleuterklassen in Brussel staan geboekt als volzet, maar mogelijk zijn er nu alweer plaatsen vrij. Die kan het centraal inschrijvingssysteem van het LOP echter niet meteen zien. “We moeten een systeem krijgen dat automatisch de vrije plaatsen van de scholen doorgeeft.”
Onduidelijkheid over plaatstekort in onderwijs: ‘Geef ons degelijke software'
Het is midden juni, en alle onthaal- en eerste kleuterklassen in Brussel zijn volzet. Hoeveel ouders nog een plaats zoeken voor hun kind, kan Nadine Engels van het Lokaal Overlegplatform (LOP) basisonderwijs nu nog niet zeggen. De centrale inschrijvingssoftware van het LOP loopt namelijk achter op de gegevens van de scholen.
De Brusselse scholen moeten enkel op gezette tijden hun aantal inschrijvingen doorgeven aan het LOP. Het volgende moment is eind augustus, maar mogelijk zijn er ondertussen alweer plaatsen vrijgekomen. Sommige ouders schrijven hun kind namelijk in twee scholen tegelijk in (bijvoorbeeld Frans- en Nederlandstalig, red.), om pas nadien een keuze te maken.
Robuust
“Mijn vraag aan de volgende regeringen: geef ons een robuust dataverwerkingssysteem, dat de inschrijvingen in de scholen onmiddellijk doorgeeft aan het overzicht van het LOP,” zegt Engels. “Het is zo frustrerend dat we op dit moment nog geen zicht hebben op het totaal aan vrije plaatsen in Brussel, terwijl de scholen wellicht wel al afmeldingen hebben binnengekregen.”
“Op deze manier kunnen we de zoekende ouders pas eind augustus informeren over vrijgekomen plaatsen, later dan zou kunnen,” vervolgt Engels. “Als de banken en ziekenfondsen snellere dataverwerking kunnen krijgen, waarom kan dat dan niet voor het onderwijs?”
'Morgen al achterhaald'
Ook voor het secundair onderwijs bestaan er geen precieze up-to-date cijfers, zegt LOP-voorzitter Petrus Van den Cruyce. “De situatie verandert voortdurend. De cijfers die ik vandaag kan geven, zijn morgen alweer achterhaald. Ouders kijken dus best op onze website, waar we een overzicht hebben van de vrije plaatsen die er nog in scholen zijn.”
Begin september zal er dus pas een eerste overzicht zijn van hoeveel kinderen nog geen plaats vonden in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. Definitieve cijfers zijn pas eind oktober beschikbaar, omdat er ook in september nog veel kan verschuiven.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , plaatstekort , Nadine Engels , Petrus Van den Cruyce , lokaal overlegplatform
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.