| Initiatiefnemers en ondersteunende partijen van de secundaire freinetscholen

Plaatstekort in Brussels onderwijs, maar freinetscholen tellen niet mee

Stefanie Nijs
© BRUZZ
08/06/2019

Vanaf september krijgt Brussel twee Nederlandstalige middelbare freinetscholen, meteen goed voor 80 extra plaatsen. Alleen is die extra capaciteit niet te zien op de inschrijvingswebsite. “We wachten de erkenning van die scholen af,” klinkt het bij het Lokaal Overlegplatform (LOP), dat de inschrijvingswebsite beheert.

Wie op inschrijveninbrussel.be een Nederlandstalige middelbare school zoekt in Vorst, zal geen resultaat krijgen. Nochtans opent daar over enkele maanden een school van vzw Keerpunt, Nederlandstalig middelbaar freinetonderwijs. Ook in Sint-Jans-Molenbeek opent er een vestiging, die evenmin terug te vinden is op de website. De twee freinetscholen zorgen voor 80 extra plaatsen vanaf september 2019.

“Onbegrijpelijk dat we niet opgenomen zijn in de lijst met beschikbare schoolplaatsen,” zegt een verontwaardigde Geert Van Hout, medeoprichter van de vzw Keerpunt, aan BRUZZ. "En dat terwijl er in maart nog steeds honderden kinderen geen plaats hadden in het Brusselse Nederlandstalig onderwijs. In Gent, waar we ook twee vestigingen hebben, staan we wel in de lijst.”

Wantrouwen

Volgens het Lokaal Overlegplatform (LOP) voor het secundair onderwijs is dat een beslissing uit voorzichtigheid. “In het verleden zijn er problemen geweest met freinetschool De Radar, die moest sluiten na een negatieve doorlichting", zegt LOP-voorzitter Petrus Van den Cruyce. "Dit is natuurlijk een heel ander geval, maar het maakt dat de scholen, CLB’s en onderwijskoepels binnen het LOP wantrouwig zijn."

"We hebben sympathie voor de freinetscholen, alle extra plaatsen zijn welkom. Maar we moeten voorzichtig blijven"

Petrus Van den Cruyce (LOP secundair onderwijs Brussel)

De situatie van De Radar is inderdaad niet te vergelijken, klinkt het bij Keerpunt. “Destijds kreeg een nieuwe school meteen een definitieve erkenning bij de eerste inspectie, zonder dat de onderwijskwaliteit al voldoende gescreend was. Dat kan natuurlijk bij een tweede inspectie voor onaangename verrassingen zorgen, zoals bij De Radar.”

“Maar nu krijgt onze school eerst een voorlopige erkenning. Daarmee kunnen we een volledig schooljaar lesgeven. In maart volgt dan een tweede inspectie, voor de definitieve erkenning", zegt Van Hout.

Kip of ei

Naast die erkenning heeft een school ook voldoende leerlingen nodig om te kunnen starten, voor het LOP een tweede reden om voorzichtig te zijn. Maar daar wringt het schoentje. Als de scholen niet vermeld worden bij de beschikbare plaatsen, is het ook moeilijk om de nodige leerlingen aan te trekken.

“Het is inderdaad een kip- of ei-kwestie,” geeft Van den Cruyce toe. “We hebben zeker sympathie voor het project van Keerpunt, en alle extra plaatsen zijn welkom. Alleen moeten we blijven rekening houden met de realiteit.”

Om in september van start te gaan, heeft Keerpunt 107 leerlingen nodig, verdeeld over al haar zeven vestigingen. Momenteel zijn er 100 leerlingen ingeschreven, de eindmeet lijkt haalbaar. Maar terwijl de twee Gentse afdelingen al bijna 60 inschrijvingen tellen, zijn dat er in Brussel amper 5. Dat levert niet genoeg uren op voor een aparte leerkracht.

“We rekenen dus echt op meer Brusselse inschrijvingen, zeker als je weet dat er nog ouders op zoek zijn naar een plaats in een middelbare school,” aldus Van Hout. “Zo hopen we om in totaal eerder aan 140 leerlingen te komen, op die manier komen er meer uren vrij en is het comfortabeler werken."

"Ik steun Keerpunt voor 200 procent. Hopelijk kunnen ze starten, want de extra plaatsen zijn broodnodig"

Jef Van Damme (schepen van Onderwijs in Molenbeek)

Sint-Jans-Molenbeek SP.A Jef Van Damme plaats 6

VGC houdt boot af

Los van de strijd om erkenning, is het erg moeilijk samenwerken met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), zo betreurt Van Hout. “Onze huursubsidies hebben we niet gekregen, door een negatief advies van de VGC. In Gent kregen we positief advies en hebben we wel huursubsidies gekregen."

"We hebben herhaaldelijk een gesprek gevraagd met de VGC, maar daar zijn ze nooit op ingegaan. Jammer, want we zouden graag een goede relatie opbouwen,” aldus Van Hout.

De VGC beaamt dat ze terughoudend is. “Wij wachten eerst de erkenning af, door het LOP en door de inspectie,” zegt Steven Vervoort, directeur Onderwijs.

‘Vlotte samenwerking’

De gemeentes Vorst en Sint-Jans-Molenbeek zijn wel voorstander van de freinetscholen. “We steunen Keerpunt voor 200 procent,” beaamt Molenbeeks schepen van Onderwijs Jef Van Damme (SP.A).

“Ze krijgen onderdak in onze gemeenteschool en die samenwerking verloopt zeer vlot. Ik hoop dan ook dat ze in september kunnen starten en hun broodnodige extra plaatsen kunnen aanbieden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Vorst , Onderwijs , Keerpunt vzw , Geert Van Hout , Petrus Van den Cruyce , Steven Vervoort , Jef Van Damme , freinetschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni