Het conflict tussen de directeur van het conservatorium en de Erasmushogeschool (EhB) blijft duren. De Raad van State verwierp woensdag de vorderingen van beide wegens niet dringend, maar sprak zich niet uit over de grond van de zaak.
Raad van State haalt angel niet uit conflict rond conservatoriumdirecteur
Coessens, directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel, werd eind oktober op staande voet ontslagen door de EhB. Aanleiding was de samenwerking met de Academie van Anderlecht waardoor een aantal conservatoriumstudenten extra les kon krijgen van assistenten die ook verbonden waren aan de Academie. De betrokken studenten moesten daarvoor aan beide instellingen ingeschreven zijn, maar bleken niet in alle gevallen op de hoogte van hun dubbele inschrijving.
Coessens ging in beroep bij het College van Beroep inzake Tucht, dat eind november oordeelde dat het ontslag ongegrond was.
De voorzitter van de Erasmushogeschool besloot daarop om Coessens al haar bevoegdheden af te nemen, een beslissing die een week later door het voltallige College van Bestuur werd gewijzigd: Coessens kon directeur blijven, maar ze kreeg een toezichthouder naast zich die zijn toestemming moest geven bij elke personeels- en financiële beslissing.
Juridische strijd
Wat daarna volgde was een nieuwe juridische strijd, met beide partijen die uiteindelijk naar de Raad van State trokken om in kortgeding hun gelijk te halen. Maar ook de Raad van State haalde de angel niet uit het dossier: het rechtscollege oordeelde in de twee zaken dat er geen spoedeisend belang kon worden aangetoond. “Dit is geen beslissing over de grond van de zaak,” legt persmagistraat Eric Brewaeys van de Raad van State uit. “Er werd alleen geoordeeld dat er geen hoogdringendheid is en de zaken dus geen onderzoek in kortgeding verdienen.”
Brief naar Weyts
Coessens geniet intussen nog altijd veel steun onder studenten en docenten. Na een eerdere open brief aan het EhB-bestuur en een breed gedragen petitie vertrok er begin deze week een schrijven naar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De brief is ondertekend door een meerderheid van de conservatoriumdocenten en door heel wat bekende musici en vooraanstaande figuren uit de Belgische muziekwereld. De ondertekenaars zijn overtuigd van de integriteit en leidinggevende capaciteiten van de directeur en hekelen het EhB-bestuur dat volgens hen elk overleg over de kwestie weigert en geen respect heeft voor de rechtstaat.
"Ik heb spijt van het ontslag om dringende reden. Maar wij hebben onze goede wil getoond."
De Raad van de School of Arts, die fungeert als departementsraad voor het Conservatorium, toont volgens lid (en Flageydirecteur) Gilles Ledure wel begrip voor de beslissingen die de EhB nam ten aanzien van Coessens. “Na de uitleg van de EhB-directie te hebben gehoord, denk ik dat de hogeschool zeer geldige redenen had om op te treden."
'Mooi compromis'
EhB-directeur Ann Brusseel zegt te betreuren dat het tot een procedure bij de Raad van State is gekomen. Ze vindt dat Coessens een mooi compromis is aangeboden. Ze erkent dat de initiële beslissing, het ontslag om dringende reden, een inschattingsfout was. “Het dringende karakter was moeilijk aantoonbaar, er waren andere sancties mogelijk. Ik heb er spijt van. Maar fouten kunnen rechtgezet worden. Wij hebben onze goede wil getoond, zij wijst elk compromis af.”
Brusseel meent dat ze gedemoniseerd wordt in deze zaak en benadrukt dat elke EhB-beslissing een besluit van het voltallige College van Bestuur is. “Dus niet van mij persoonlijk.”
Kathleen Coessens wenst voorlopig niet te reageren.