De Université Saint-Louis fuseert deze week met de grotere universiteit van Louvain-la-Neuve (UC Louvain) na zes jaar van politieke discussie. Rector Pierre Jadoul wordt de nieuwe vicerector op de campus.
| Pierre Jadoul wordt vice-rector na de fusie van de Université Saint-Louis met de grotere universiteit van Louvain-la-Neuve.
Maandag start het nieuwe academiejaar in Franstalig België. Wat verandert er voor de 4.500 studenten van Saint-Louis?
Pierre Jadoul: "Niets. Hun vakken, lessen, de campus en studietraject blijven volledig gelijk. Dat geldt ook voor de meertalige opleidingen die wij samen met de KU Leuven organiseren. En de politieke afspraak is dat de UC Louvain de komende vijf jaar geen nieuwe humane opleidingen mag opstarten in Brussel. Wij plannen dus ook geen uitbreiding van de site."
Die afspraak kwam er om concurrentie met de ULB te vermijden. Die moet zich dus geen zorgen maken?
Jadoul: "Ik denk van niet, want de ULB doet hetzelfde: ze fuseert met campussen in Bergen en Charleroi, en laat het academisch Erasmusziekenhuis samenwerken met het Sint-Pieterziekenhuis in de Marollen. Dat is evengoed concurrentie voor het universitaire ziekenhuis Saint-Luc van de UC Louvain in Sint-Lambrechts-Woluwe. Dat bepaalde politieke partijen – en dan vooral de Brusselse PS – zo lang tegen onze fusie waren, vond ik niet consequent."
“Voor de studenten verandert er niets"
Welk voordeel haalt Saint-Louis uit de fusie?
Jadoul: "Meer ondersteuning en meer samenwerking. Denk maar aan IT-processen. Op onze campus werken acht IT’ers, aan de UC Louvain zijn dat er tien keer meer. Uiteraard zal ons dat helpen. Maar ik zie ook kansen voor uitwisseling. Wij kunnen nu samenwerken met de architectuur- of geneeskundecampus van de UCL in Brussel rond thema’s als economie of sociologie. En internationaal krijgen we toegang tot universiteiten met de beste menswetenschappelijke programma’s. Als kleinschalige onderwijsinstelling raak je anders toch moeilijker in contact met die grote spelers. Dat is ook nuttig voor de studenten."
Kan de extra aanwezigheid van de UC Louvain Brussel aantrekkelijker maken als studentenstad?
Jadoul: "Die aantrekkelijkheid is er al en zal blijven. Wij ontvangen een meer diverse groep studenten dan de UC Louvain en hebben gemiddeld ook meer beursstudenten, maar jongeren uit het hele land komen sowieso graag studeren in Brussel. Die aantrekking van de grote stad zie je ook bij buitenlandse studenten. Intussen krijgt de UC Louvain een eerste Brusselse campus voor menswetenschappen en kan het profiteren van onze expertise. Win-win."
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , UC Louvain , Université Saint-Louis , Pierre Jadoul , fusie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.