De Brusselse vastgoedmarkt: appartementen en woningen te koop

| Het onderzoek vraagt meer aandacht voor de huurmarkt en minder voor eigendomsverwerving.

Nieuw onderzoek stadsvlucht: 'Focus niet langer op middenklassers met kinderen'

JDK
© BRUZZ
10/10/2022

Het woonaantrekkelijksbeleid van het Gewest blijft achter de feiten aanhollen. Dat schrijft het tijdschrift 'Brussels Studies', naar aanleiding van onderzoek van de ULB en de Université Saint-Louis. Het beleid focust volgens de auteurs te veel op middenklassegezinnen met kinderen, een groep die waarschijnlijk toch uit het gewest vertrekt.

Het onderzoek focust op de migratiebewegingen tussen Brussel en de rand, alsook de redenen. Daaruit kwam de hypothese dat het beleid de verkeerde doelgroep viseert, door bij voorkeur te focussen op huishoudens met kinderen die tot de "middenklasse" behoren. Een groep waarvan de kans klein is dat die in de stad zal blijven. Uit de cijfers blijkt bijvoorbeeld dat steeds vaker ook de ‘volksklasse” wegtrekt uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Daarnaast wordt er veel te weinig rekening gehouden met het feit dat de stad fungeert als residentiële overgangsruimte. De verwerving van een eigendom zou onterecht voorrang krijgen in het Brusselse beleid.

Nieuwe denkpiste

De auteurs van het onderzoek stellen dan ook voor het gewestelijke aantrekkelijkheidsbeleid bij te sturen volgens drie principes: de stad niet beschouwen als een ruimte voor stabilisatie en dus beter rekening houden met de tijdelijke woonbehoeften, niet meer focussen op voornamelijke koppels met kinderen en tot slot de huurmarkt en co-housing stimuleren.

Personenbelasting

De afgelopen 30 jaar probeerde het Gewest hardnekkig om middenklassers en grote inkomens in Brussel te houden. De reden daartoe was vooral dat die bewoners erg belangrijk waren voor de financiering van het Gewest, die voor het grootste deel (70 procent) via de personenbelasting gebeurde. De afgelopen decennia daalde dat belang in de financiering echter fors, tot 30 procent. De inspanning om veelverdieners in Brussel te houden zou vandaag dus veel minder groot moeten zijn, vinden de auteurs, aangezien de inkomensbelastingen voor particulieren het Gewest steeds minder opleveren.

De algemene conclusie: een aanpassing van het woonaantrekkelijkheidsbeleid dringt zich op.

migratiebalans_stadsvlucht_grafiek.png

| Evolutie van de migratiebalans binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 1966-2019.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni