Brusselse scholen zullen nog niet onmiddellijk code oranje invoeren. Het schooljaar begon op code geel, maar vrijdag kwam het nieuws binnen dat de Risk Assessment Group de Brusselse gemeenten aanraadt om de situatie te evalueren. Een verandering naar code oranje zou betekenen dat het secundair onderwijs naar halftijdse lessen zou overgaan.
Scholen in Brussel nog niet onmiddellijk naar code oranje
“De cijfers zijn vandaag beter dan gisteren,” zo klinkt het bij het kabinet van Franstalig minister van Onderwijs Caroline Désir (PS). “We hebben geen specifieke vragen gekregen van lokale besturen voor een code wijziging. Het rapport van de RAG zegt niet dat de codes moeten worden aangepast en het RAG heeft bovendien niet de bevoegdheid om de codes voor het onderwijs van gemeenten te veranderen".
Eenzelfde geluid horen we bij de administratie van de Hoge Ambtenaar Viviane Scholliers Ndaya. De Hoge Ambtenaar heeft een deel van de gouverneursbevoegdheden in Brussel en is verantwoordelijk voor noodplanning. “In België is het zo dat de lokale autoriteiten een beslissing moeten nemen over de verschillende codes en dat die vervolgens gevalideerd moeten worden door de verschillende ministers van Onderwijs. Maar we hebben in een vergadering met de GGC, de 19 burgemeesters en de Hoge Ambtenaar besloten dat we de beslissing gezamenlijk nemen en voorleggen aan de ministers, om een wildgroei aan regels te vermijden,” aldus een medewerker van Scholliers Ndaya.
“De besmettingscijfers zijn momenteel stabiel en we wachten liever enkele dagen af om te impact van de terugkeer naar school correct te kunnen inschatten. Maar indien nodig kunnen we op zeer korte termijn samenkomen en een beslissing nemen.” Dus vooralsnog zal volgende maandag de code geel nog steeds gelden in Brusselse scholen.
Wie beslist wat
In een vorig artikel bij BRUZZ werd gezegd dat minister-president Vervoort (PS) een beslissing moet nemen bij maatregelen over de gemeentegrenzen heen. Ook de woordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wees in eerste instantie naar Vervoort. Maar dat wordt nu tegengesproken door het kabinet van Vervoort. “Het ministerieel besluit voor dringende maatregelen inzake onderwijs zegt duidelijk dat het de ministers van Onderwijs zijn die bevoegd zijn,” zegt woordvoerster Zeynep Balci.
Bij de Vlaamstalige scholenkoepel GO! kijken ze naar Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) voor antwoorden: “Maar we zijn voorbereid in het geval dat een codeverandering nodig is,” aldus woordvoerster Karin Struys.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , code oranje , Risk Management Group , Hoge Ambtenaar , minister van onderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.