Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) werkt samen met zijn Franstalige collega Valérie Glatigny (MR) aan een speciale contactbubbel voor studenten die samen op kot zitten. Dat moet de woonsituatie van die jongeren in deze coronapandemie draaglijker maken.
Speciale ‘kotbubbel’ in de maak voor studenten
In een interview met de krant Le Soir spreekt Franstalig minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) over een plan om het leven van kotstudenten aangenamer te maken. Het is de bedoeling om een speciale ‘kotbubbel’ in het leven te roepen waarin zes jongeren met elkaar contact zouden mogen hebben. Het zou daarbij telkens om zes dezelfde personen moeten gaan.
Ook jongeren die niet op kot zitten zouden in een iets grotere bubbel sociale contacten kunnen hebben, zolang ze niet buiten die bubbel gaan, zegt de minister.
De sociale bubbels moeten een geleidelijke terugkeer naar de auditoria mogelijk maken. "Want de lessen zelf, met alle veiligheidsprotocols die gelden, waren niet het probleem. Wel het sociale leven voor en na de lessen, en daar moeten we lessen uit trekken."
Het idee werd doorgesproken met experts - wel nog niet met virologen - en een document met adviezen hierover werd vrijdag goedgekeurd door de betrokken ministers van zowel de Franstalige, Nederlandstalige als Duitstalige gemeenschap.
‘Aantal in bubbel staat nog niet vast’
Toch is het nog niet duidelijk wanneer deze alternatieve coronaregeling van kracht zou worden. “Wij zijn op dit moment nog in overleg met virologen en de Vlaamse studentenvereniging. Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel mensen er deel zullen mogen uitmaken van zo’n kotbubbel," licht woordvoerder van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) Michaël Devoldere toe.
“Maar het staat wel vast dat we de komende weken met een uitgewerkt plan naar buiten zullen komen. Dat is nodig, want de huidige maatregelen gaan uit van studenten die thuis wonen en naar de campus pendelen. Ze zijn niet op maat van de studenten die op internaat of op kot zitten,” aldus Devoldere nog.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Samenleving , Gezondheid , speciale 'kotbubbel' , Ben Weyts , Valérie Glatigny , coronapandemie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.