De Vrije Universiteit Brussel (VUB) merkt dat steeds meer studenten financiële hulp vragen door de hogere studiekosten. De kosten voor inschrijving, boeken en huur van studentenkamers groeien hen boven het hoofd.
De Vrije Universiteit Brussel (VUB) merkt dat steeds meer studenten financiële hulp vragen door de hogere studiekosten. De kosten voor inschrijving, boeken en huur van studentenkamers groeien hen boven het hoofd.
Sinds 2018 nemen steeds meer VUB-studenten contact op met de dienst Studentenstatuut & Studiefinanciering van de universiteit. Tussen 2021 en 2022 was er een toename van 16 procent, tussen 2022 en 2023 was dat 7 procent.
"De percentages lijken op het eerste gezicht misschien niet zo spectaculair, maar in werkelijkheid liggen de cijfers nog hoger omdat de aanvraagprocedures de laatste jaren werden geautomatiseerd", zegt vicerector Onderwijs en Studentenzaken Nadine Engels.
"Het bedrag van de studietoelage van de Vlaamse overheid steeg onvoldoende mee in vergelijking met de stijgende studiekost"
Nadine Engels, vicerector Onderwijs en Studentenzaken van de VUB
Volgens Engels hebben de studenten moeite om zowel de inschrijvingsgelden, als de studieboeken en huurprijs voor hun kot te betalen. "Daar zitten de energiecrisis en de stijgende inflatie van het afgelopen jaar natuurlijk voor iets tussen", zegt Engels.
Volgens de jaarlijkse berekening van het centrum voor budgetadvies- en onderzoek van Thomas More zal een student dit academiejaar gemiddeld 10.739 euro kosten. Gaat die student op kot, is dat 16.281 euro. Vorig jaar lagen die bedragen respectievelijk zo'n 600 en 900 euro lager.
Engels benadrukt dat de studietoelage van de Vlaamse overheid niet genoeg is gestegen in vergelijking met de stijgende studiekosten. "Daardoor kloppen studenten vaker aan bij de universiteit voor financiële hulp. Dat legt een extra druk op de universiteit omdat ze haar eigen middelen of middelen uit fondsen moet aanwenden om tegemoet te komen aan die vraag."
Studenten kunnen op verschillende financiële instrumenten aan de VUB beroep doen. Elk jaar stijgt het totale bedrag dat de VUB uitkeert. In 2022 ging het om 1.578.662 euro, 44 procent meer dan in 2018.
Een van de financiële hulpmiddelen is de huurtoelage. Die werd in het academiejaar 2022-2023 verhoogd van 90 tot 130 euro per maand. Voor het huidige academiejaar werd nog een verhoging doorgerekend tot maximaal 140 euro voor VUB-kamers en tot 160 euro voor kamers op de privémarkt. Hierdoor steeg het uitbetaalde bedrag in 2023 tot nu toe al met 30 procent vergeleken met dezelfde periode in 2022.
Ook is er een sociale toelage tot 2000 euro en kunnen studenten die niet in aanmerking komen voor de studietoelage van de Vlaamse overheid. Het aantal goedgekeurde aanvragen is dit jaar met 20 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar.
Daarnaast is er de mogelijkheid van een renteloze studielening, waarbij tussen september en oktober van dit academiejaar 35 procent meer leningen op korte termijn zijn toegekend dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ging het vaakst om een spreiding van het studiegeld.
Lees meer over: Elsene , Onderwijs , VUB , studiekost
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.