Ook in Brussel gaat een groot aantal kinderen met een lege brooddoos naar school. Dat zegt de directeur van één van de grootse scholengroepen van Brussel. Zo lang het aantal kinderen dat in kansarmoede opgroeit blijft stijgen, doen de lege brooddozen dat ook.
Stijgende kinderarmoede ook in Brussel zichtbaar
Het aantal kinderen dat in Antwerpen met een lege brooddoos naar school gaat, is te hoog. Dat zegt de Antwerpse SP.A, die in De Morgen voorstelt om op alle scholen gratis maaltijden te verschaffen. “Lege brooddozen zijn nefast voor de schoolresultaten,” onderbouwt armoede-expert Wim Van Lancker van de Universiteit Antwerpen.
In Brussel is het probleem even groot of groter, klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). In Antwerpen groeit bijna 30 procent van de kinderen op in kansarmoede. In Brussel gaat het om 26,5 procent, al moeten de cijfers met de nodige voorzichtigheid worden bekeken omdat ze alleen over de Nederlandstalige cliënten van Kind en Gezin gaan en dus de Franstalige kinderen buiten beschouwing laten.
Tien jaar geleden kwamen er al kinderen naar school met een lege brooddoos, maar hun aantal blijft stijgen als de cijfers rond armoede dat ook doen. Dat zegt Piet Vandermot, algemeen directeur van één van de grootste scholengroepen in Brussel, de vzw Sint-Goedele. “Het gaat verder dan geen boterhammen meekrijgen. Er zijn bijvoorbeeld ook kinderen die in de winter geen warme kleren dragen,” zegt Vandermot.
Gratis maaltijden
Een deel van de oplossing ligt volgens Vandermot in het beter herkennen van de signalen van armoede, die vaak heel verdoken is. Zijn scholengroep heeft daarom een actieplan opgesteld om beter met kansarme kinderen om te gaan. “Zo hebben we bijvoorbeeld vastgelegd dat nooit de kinderen, maar altijd de ouders worden aangesproken als we vermoeden dat een kind op de één of andere manier hulp nodig heeft.”
Van die andere oplossing - gratis maaltijden op school - is in Brussel voorlopig nog geen sprake. “Als we voor bijna 30.000 kinderen een maaltijd moeten voorzien, zou dat neerkomen op een twee keer het budget van het departement Welzijn van de VGC,” klinkt het op het kabinet-Debaets. “Dat is op dit moment praktisch en financieel onhaalbaar.”
Wat de VGC wél kan aanbieden, is een jaarlijks budget van maximaal 5.000 euro. Dat budget is bedoeld voor gezond eten op scholen. Het geld is in het verleden al gebruikt om samen soep te maken, voor mondhygiëne, of om brooddozen en drinkflessen in te kopen. Maar niets houdt de scholen tegen om het geld in te zetten voor kinderen die het thuis niet breed hebben, klinkt het op het kabinet van Debaets.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Kansarmoede , brooddozen , gelijke kansen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.