Aan de Zennestraat in hartje Brussel werd dinsdag symbolisch de eerste steen gelegd van een Nederlandstalige basisschool en vijftien passiefwoningen. In de school zal plaats zijn voor 240 leerlingen.
Symbolische eerste steen voor Nederlandstalige basisschool Zennestraat
Lees ook: Werken gestart aan eerste Nederlandstalige basisschool van stad Brussel binnen de vijfhoek
De Vlaamse en Brusselse ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Sven Gatz (Open VLD), burgemeester Philippe Close (PS) en schepenen Ans Persoons (Change.Brussels, Stedenbouw en Nederlandstalig Onderwijs) en Lydia Mutyebele Ngoi (PS, Huisvesting) gingen dinsdag in de Zennestraat aan de slag met bouwmaterialen.
Op de site bouwt de Stad Brussel een nieuwe Nederlandstalige basisschool met plaats voor 240 kinderen. Daarnaast komen er 15 passiefwoningen die beheerd zullen worden door de Gewestelijke dienst Grondregie.
De werf ging van start in december 2020. Nu de afbraakwerken achter de rug zijn, is de opbouwfase aangevat. Als alles volgens plan verloopt opent de school in september 2023. De school is de achtste Nederlandstalige basisschool van de Stad Brussel en de eerste die binnen de Vijfhoek ligt.
"Deze nieuwe Nederlanstalige school is een echte kans voor de Brusselaars," zegt burgemeester Close. "Onderwijs is onze prioriteit omdat het kansen creëert voor onze jongeren. Investeren in de jeugd is investeren in de toekomst van onze stad." In totaal creëert de Stad Brussel deze legislatuur 728 extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs. "Die capaciteitsuitbreiding is heel hard nodig, maar ook ongezien," aldus schepen Persoons.
"Dit bouwproject in de Zennestraat wordt een pareltje van een school, met een bib en een turnzaal. We hopen dat die volgend schooljaar de deuren kan openen," zegt minister Gatz. Behalve de school komen er ook vijftien passiefwoningen op de site. "Met dit gemengde project slaan we twee vliegen in één klap en voldoen we aan een reële vraag in centrum Brussel," voegt schepen Mutyebele nog toe.
Duurzaamheid
De Stad wil dat het nieuwbouwproject een voorbeeld is op het vlak van duurzaamheid en energiebesparing. Op het dak van de woningen en de school zullen fotovoltaïsche zonnepanelen geplaatst worden. Waar dat niet zo is voorziet de Stad groendaken. De woningen en de school krijgen een individueel ventilatiesysteem met dubbele flux en warmteterugwinning. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt voor het spoelen van de toiletten van beide complexen.
Het ontwerp speelt met niveaus en hellingen en combineert drie vrijstaande volumes. De nieuwbouw ligt deels in een binnengebied, waardoor er veel aandacht ging naar het binnenbrengen van zonlicht en het dempen van geluid. De grond van de speelplaats wordt bedekt met doorlaatbaar rubber, de muren met kokosmatten die ook verticale begroeiing toelaten. De bewoners delen een groot en groen terras, wat een buffer moet vormen tussen de woningen en de school.
Lees meer over: Brussel-Stad , Onderwijs , Stedenbouw , nederlandstalig onderwijs , basisschool , passiefwoningen , zennestraat