Twee leerkrachten op de drie zijn tevreden met hun job. Dat blijkt uit een bevraging bij 4.330 leraren, uitgevoerd door Idewe, de grootste dienst voor preventie en bescherming op het werk. Leraren blijken vooral het gelukkigst tussen 35 en 46 jaar.
Twee op de drie leerkrachten tevreden met job
Daarover schrijven de kranten van Mediahuis zaterdag. Volgens onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad is het hoge cijfer opmerkelijk, omdat de job van leerkracht op de voorlopige zwarte lijst van zware beroepen staat.
Van de 4.330 bevraagde leerkrachten noemt 64 procent zich tevreden over zijn of haar werk. Bij de gemiddelde Vlaamse werknemer is dat slechts 55 procent. De overgrote meerderheid vindt zichzelf bovendien bevlogen: 77 procent tegenover 58 procent gemiddeld.
"Een van de redenen voor die goede cijfers bij leerkrachten is het positieve, menselijke contact in het onderwijs", verklaart Lode Godderis, directeur onderzoek bij Idewe. "De leerkrachten geven aan veel steun te ervaren van hun collega's en leidinggevenden. Dat komt ook tot uiting in de lagere cijfers voor ongewenst gedrag, zoals pesten of agressie."
Vaste benoeming
Voert een leerkracht dan wel een zwaar beroep uit? De bonden houden de kerk in het midden. "Het is niet omdat je tevreden bent over je werk dat de job niet zwaar kan zijn", zegt Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond.
Leerkrachten zijn het minst afwezig wegens ziekte tussen 35 en 46 jaar, wat op een hogere tevredenheid kan wijzen. In bepaalde sectoren is dat net de moeilijkste leeftijdscategorie. "Mensen maken carrière, krijgen kinderen en bouwen een huis", aldus Godderis.
"De meeste leerkrachten hebben dan hun vaste benoeming en dezelfde uren als hun kinderen. Goed voor het evenwicht tussen werk en gezin."
Lees meer over: Onderwijs , Idewe , leerkrachten , zwaar beroep
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.